RUMUNIJA KUPUJE F-35! Prvi borbeni avioni 5. generacije u komšiluk Srbije treba da slete, ako sve bude u redu 2030.
Foto: Shutterstock

Modernizacija vazduhoplovstva

RUMUNIJA KUPUJE F-35! Prvi borbeni avioni 5. generacije u komšiluk Srbije treba da slete, ako sve bude u redu 2030.

Planeta -

Rumunski predsednik Klaus Johanis najavio je da će Rumunija kupiti borbene avione 5. generacije avione F-35. saopšteno je u četvrtak.

Inače Rumunija je posle kupovine polovnih borbenih aviona F*16 od Portugala i Nirveške, saopštila nove planove za unapređenje svojih vazduhoplovih snaga, koje se i dalje oslanjaju na modernizovane lovce MiG-21. Ako ovaj plan bude realizovan F-35 sa rumunskim oznakama trebali bi da stignu 2030.

Aktuelni predsednik Rumunije Klaus Johanis rekao je da nedavni dolazak dodatnog kontingenta lovaca F-16 omogući će rumunskoj vojsci efikasnije izvršavanje misija., posle posete bazi vazdušnih snaga u Kampia Turzii, u centralnoj Rumuniji.

On je tad i najavio da će u okvoru planova modernizacije Rumunija kupiti lovce F-35.

Rumunija trenutno ima eskadrilu F-16, formiranu nakon kupovine 17 polovnih aviona od Portugala, a najavila je i planove za formiranje još dve eskadrile, sa 32 aviona tipa F-16 kupljene od Norveške.

F-16 su namenjeni da zamene stare MIG-21 Lancere u rumunskim vazduhoplovnim snagama, a procenjuje se da će zamena trajati najmanje sedam do 10 godina, tako da će velika nadogradnja doći tek posle 2030.

Predsednik Klaus Johanis rekao je da će Rumunija nastaviti da izdvaja najmanje 2 odsto BDP-a za odbranu,

Tokom svoje posete, Johanis je takođe pozdravio najavu američke vojske da će premestiti 1.000 vojnika iz svoje Strajker brigade u Rumuniju iz Nemačke kao deo povećanja svog prisustva u Evropi.

Sjedinjene Države će premestiti oko 3.000 pripadnika vojske u Rumuniju, Poljsku i Nemačku kao odgovor na kontinuirano gomilanje snaga Rusije na njenoj zapadnoj granici sa Ukrajinom i u Belorusiji, rekao je u sredu sekretar za štampu Pentagona Džon F. Kirbi.

Američka vojska već ima oko 900 vojnika stacioniranih u Rumuniji, a ulaže 150 miliona dolara u nadogradnju vazdušne baze u Kampia Turzii koju je posetio rumunski predsednik.

Kirbi je rekao da će Strajker brigada od 1.000 pripadnika biti raspoređena u Rumuniju iz Nemačke. Raspoređivanje je na izričiti poziv rumunske vlade, počeće za nekoliko dana, dodao je predsednik.

Kurir.rs/A,M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track