ŠOJGU, ZAHAROVA, PUTINOV KUVAR, FABRIKA TROLOVA, FINANSIJER VAGNER GRUPE Objavljeno ko je na meti evropskih sankcija Rusiji
Foto: Profimedia

ukrajinska kriza i posledice

ŠOJGU, ZAHAROVA, PUTINOV KUVAR, FABRIKA TROLOVA, FINANSIJER VAGNER GRUPE Objavljeno ko je na meti evropskih sankcija Rusiji

Planeta -

Očekuje se da će ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, glavnokomandujući ruskog vazduhoplovstva i Crnomorske flote, vodeći državni "propagandisti“ i 351 poslanik Dume biti meta sankcija EU koje će biti objavljene kasnije u sredu.

Zvaničnici EU takođe planiraju da zabrane trgovinu sa separatističkim delovima Ukrajine.

Mere, koje moraju da potpišu ministri spoljnih poslova EU, biće oštrije od od onih koje su najavile SAD i znatno strože od britanskih sankcija.

Britanski Gardijan objavio je spisak sankcionisanih entiteta a na njegovom vrhu je Šojgu jer je on "u krajnjoj liniji odgovoran za bilo kakvu vojnu akciju protiv Ukrajine".

Tu su i Anton Vaino, Putinov šef kabineta koji ima "aktivnu ulogu u donošenju odluka", kao i Igor Osipov, glavni zapovednik Crnomorske flote i Sergej Surovikin, glavni zapovednik ruskih vazdušno-svemirskih snaga.

Ostali najviši zvaničnici uključuju potpredsednika vlade i predsednika državne banke VTB Dmitrija Grigorenka, Igora Šuvalova - predsednika ruske državne razvojne banke VEB, koja igra važnu ulogu u finansiranju ruskog obrambenog sektora.

EU takođe cilja na ruske "propagandiste", uključujući portparolku ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu, kao i šeficu RT kanala Margaritu Simonjan, koje su obe poznate po svojoj oštroj antizapadnoj retorici. Na spisku je i Vladimir Solovjov, direktor kanala Rusija Jedan.

Druge značajne ličnosti uključuju Jevgenija Prigožina, koji je poznat kao Putinov kuvar. Prigožin finansira Agenciju za internet istraživanja (IRA) sa sedištem u Sankt Peterburgu, koja je takođe dodata na spisak EU-a.

IRA je poznatija kao "fabrika trolova" u kojoj blogeri rade danonoćno kako bi preplavili internet pro-putinovskim i antizapadnim stavovima, navode iz Gardijana.

Za Prigožina se također veruje da je "finansijer" Vagnerove plaćeničke grupe koja je već podvrgnuta sankcijama EU-a zbog svoje uloge u sukobima u zapadnoj Africi.

Na spisku su i Prigožinova majka i supruga, vlasnice kompanija povezanih s njim.

Sankcionisane su Ruska banka za koju EU i Zapad tvrde da je lična Putinova banka, kao i banke Promsvjazbank i Vnešekonombank koje su ključne u finansiranju ruskog obrambenog sektora.

Čelnici EU-a nagovestili su da bi širi paket sankcija mogao uslediti narednih dana.

Kurir.rs

Bonus video:

00:45

Bajden: Ne želimo rat sa Rusijom, ali će SAD braniti svaki deo NATO teritorije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track