AMERIČKA VOJNA POMOĆ UKRAJINCIMA: 5 Mi-17 helikoptera, 2600 džavelina, 600 stingera, 70 hamvija, 40 miliona komada municije
Foto: Shutterstock

rat u ukrajini

AMERIČKA VOJNA POMOĆ UKRAJINCIMA: 5 Mi-17 helikoptera, 2600 džavelina, 600 stingera, 70 hamvija, 40 miliona komada municije

Planeta -

Američka administracija poslala je ukrajinskim snagama pet helikoptera Mi-17, više od dve hiljade protivtenkovskih projektila džavelin i 70 hamvija, zajedno sa 40 miliona komada municije, kao i stotine i stotine malokalibarskog oružja.

Predsednik SAD Džo Bajden u je sredu predstavio novi paket pomoći Ukrajini, uključujući 9.000 protivoklopnih sistema, dronova i 7.000 komada malokalibarskog oružja – ali ostaje pod pritiskom da učini još više, uključujući pomoć Poljskoj da isporuči svoje borbene avione MiG-29 Ukrajincima.

"Daćemo Ukrajini oružje da se bori i brani kroz sve teške dane koji su pred nama“, rekao je Bajden koji je potom ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao "ratnim zločincem".

Dok su druge nacije javno govorile koliko su oružja poslale Ukrajini, Pentagon je ćutao iz straha da ne otkrije previše o ukrajinskim sposobnostima, piše Dejli mejl. Ali lista koja je prosleđena Kongresu, i koju je kasnije objavila Bela kuća, sadrži detalje o pomoći koju su SAD do sada poslale:

Više od 600 protivvazdušnih sistema "stinger"

Stinger, rakete, PVO, FIM-92 Stinger
foto: Profimedia / APFootage / Alamy

Visoki zvaničnici Pentagona kažu da Rusija nije uspela da uspostavi vazdušnu prevlast nad Ukrajinom. Deo razloga je to što lansiraju krstareće rakete unutar sopstvenog vazdušnog prostora iz straha da ne dođu u domet stinger raketa. To su infracrvene rakete zemlja-vazduh za navođenje koje se mogu ispaliti sa ramena.

Nose eksplozivnu bojevu glavu koja može da ubrz do dvostruke brzine zvuka i može da pogodi mete udaljene skoro 5 kilometara.

U proizvodnji su od 1981. godine, a postali su popularni sredinom 1980ih kada su im avganistanski mudžahedini pripisali zasluge za obaranje stotina sovjetskih aviona, "obogaljivši" moskovsku ratnu mašinu i prisilivši tako konačno sovjetsko povlačenje.

Oko 2.600 protivoklopnih sistema "džavelin

Ukrajina, Donbas, Džavelin
foto: Screenshot Facebook/Telekanal Dom

Mobilne ukrajinske jedinice razvile su efikasnu taktiku "udri i beži" protiv ruskih tenkova i oklopnih vozila. Deo toga zavisi od njihove agilnosti i brzine, a delom zbog njihove upotrebe raketa džavelin.

Džavelin ima dizajn "pali i zaboravi" koji omogućava operaterima da se sklone u zaklon dok raketa koristi infracrvenu tehnologiju da pronađe svoju metu.

Takođe ima mogućnost da stigne odozgo, gde tenkovi imaju najtanji oklop.

Džavelin (Koplje) u Ukrajini zovu "Sveto koplje" i doživljava se kao simbol ukrajinskog otpora Rusima.

Pet helikoptera Mi-17

Mi-17, helikopter, Mi 17, Mi17, srpski helikopter, Vojska Srbije, 7 12 2019
foto: EPA/Koča Sulejmanović

Helikopter ruske proizvodnje pravi se od 1975. godine i upotrebljava širom sveta. Koristile su ih avganistanske vazduhoplovne snage, a pet ih je povučeno prošle godine, zajedno sa američkim snagama, i isporučeno u Ukrajinu, gde su piloti upoznati sa avionima iz sovjetske ere.

Ima maksimalnu brzinu od 450 kilometara na sat i može da radi na visinama do 20.000 stopa. Koristi se uglavnom za transport, ali postoje naoružane verzije sa topovima koje su u upotrebi širom sveta.

Tri patrolna čamca

Prošle godine Ukrajini su isporučena dva obnovljena patrolna čamca bivše američke obalske straže za podršku ukrajinskoj mornarici. Dva katera klase Island imaju maksimalnu brzinu od skoro 30 čvorova, a Rojters je tada izvestio da su ukrajinski mornari već prošli obuku na brodovima u SAD. U sredu je Bajden otkrio da su "naoružani".

Četiri radara za praćenje artiljerije i bespilotnih letelica

Protivartiljerijski radar može da locira neprijateljske sisteme na udaljenosti do oko 50 kilometara u zavisnosti od vremena i terena.

Nisu otkriveni nikakvi dodatni detalji o sistemima, osim što uključuju i uređaje za borbu protiv ruskih dronova.

Malo oružje

Uz veće oružje, SAD su poslale 200 bacača granata sa granatama, 200 sačmarica i 200 mitraljeza.

Sve u svemu, Amerika je isporučila je skoro 40 miliona komada municije za malokalibarsko oružje i više od milion granata, minobacača i artiljerijskih metaka.

70 hamvija i druga vozila

hamvi, američki transporter, transporter, američka vojska, vojno vozilo, američko vojno vozilo, vojska SAD, 12 jun 2019
foto: EPA/ZSOLT SZIGETVARY HUNGARY OUT

Višenamensko vozilo visoke mobilnosti (hamvi) je taktičko vozilo visokih performansi koja se može spustiti iz vazduha. U američkoj vojsci je od 1983. godine, a potpuno napunjen dostiže brzinu od 88 kilometara na sat.

Prošle godine ih je u Ukrajinu stiglo najmanje 35, a ukupno je oko 70 hamvija poslato u Ukrajinu.

U izveštaju se navodi i obilje druge nesmrtonosne pomoći, uključujući pancire i šlemove, bezbednu komunikacionu opremu, medicinski materijal i opremu za deminiranje. I takođe nagoveštava deljenje obaveštajnih podataka, uključujući "satelitske snimke i mogućnosti analize“.

SAD su već isporučile pomoć od oko milijardu dolara - a kako se čini, planiraju da pošalju još.

"Isporuke bezbednosne pomoći su u toku, a mi radimo na ubrzanju isporuke dodatne opreme što je pre moguće“, navodi se u izveštaju. "Samo u protekle dve nedelje, Sjedinjene Države su isporučile više od 250 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini. Administracija je spremna da odobri dodatnu podršku ukrajinskim braniocima fronta u narednim danima".

Dan ranije Bajden je potpisao zakon o finansiranju koji uključuje još tri milijarde dolara u oružju i vojnoj pomoći Ukrajini.

A u sredu je opisao uticaj oružja koje je već poslao.

"Kada je rat počeo, odmah smo požurili sa 350 miliona dodatne pomoći kako bismo dalje zadovoljili njihove potrebe: stotine protivvazdušnih sistema, hiljade protivtenkovskih oružja, transportnih helikoptera, naoružanih patrolnih čamaca i drugih vozila visoke pokretljivosti, radarskih sistema koji pomoći u praćenju dolazeće artiljerije i bespilotnih dronova, bezbedne komunikacione opreme i taktičke opreme, satelitskih snimaka i kapaciteta za analizu“, rekao je on.

"I to je očigledno pomoglo Ukrajini da nanese dramatične gubitke ruskim snagama", zaključio je Bajden.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

00:42

Potresan snimak! Ukrajina: Plamen odneo sve, vatrogasci se jedva izborili sa ovom pretnjom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track