PAD MARIJUPOLJA I OFANZIVA NA DONBAS: Predstoje borbe i velika razaranja, šta će se postići u novoj fazi rata Rusije i Ukrajine?
Foto: Kurir

PAD MARIJUPOLJA I OFANZIVA NA DONBAS: Predstoje borbe i velika razaranja, šta će se postići u novoj fazi rata Rusije i Ukrajine?

Planeta -

Ruska vojska odlazi korak dalje u napadu na Ukrajinu! Posle 56 dana od početka rata u Ukrajini, Rusi se, po svemu sudeći, ne zadovoljavaju početnim ciljevima "demilitarizacija i denacifikacija". Posle Marijupolja ide se na Donbas, a moglo bi se nastaviti prema Odesi sa konačnim ciljem odsecanja Ukrajine od Crnog mora i teritorijalnog spajanja sa Pridnjestrovljem. Ukrajina je odbila ultimatum Rusije da preda luku na istoku, iako ukrajinski borci mogu da izdrže još samo "nekoliko dana ili sati". Ipak, ni za Ruse rat nije išao kao što su očekivali, a vojni analitičari bitku za Donbas nazivaju najvećom vojnom operacijom posle Drugog svetskog rata u Evropi. Procene su i da narednih dana predstoje brutalne borbe sa velikim razaranjem i uz još veće žrtve. Paralelno, generalni sekretar UN Antonio Gutereš poziva obe strane da naprave "četvorodnevnu humanitarnu pauzu" za pravoslavni Vaskrs.

Da li su ruski vojni ciljevi i invazivni apetiti porasli i dokle? Da li je cilj svrgavanje sa vlasti Volodimira Zelenskog i postavljanje proruskog predsednika? Kako "operišu" militantni nacionalisti u Azovstalju iz Azovskog puka i da li poturaju građane kao štit?

Gosti Usijanja:

dr Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu

Darko Obradović, Centar za stratešku analizu

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Gledajte Usijanje od 19.20 časova na Kurir televiziji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track