04:35

ŽESTOKA SVAĐA UŽIVO ZBOG RUSKOG GASA Šormaz: Mi morramo da shvatimo da smo mi problem! Perišić: To nije tačno VODITELJ IH PREKINUO

međunarodna kriza u Ukrajini

ŽESTOKA SVAĐA UŽIVO ZBOG RUSKOG GASA Šormaz: Mi moramo da shvatimo da smo mi problem! Perišić: To nije tačno! VODITELJ IH PREKINUO

Planeta -

Perišić i Šormaz nisu mogli da se usaglase oko energenata, a glavna tema bio je ruski gas

Da li se uporedo sa mapom ruskih ciljeva u Ukrajini menja bezbednosna i geopolitička karta Evrope?

Da li su zahtevi nekih zemalja da udju u NATO ubrzani strahom od ruske pretnje i da li je crvena linija interesa velikih sila morala biti brutalno iscrtana u Ukrajini?

Odgovor na ova važna pitanja pokušali su da daju u debati u emisiji Puls Srbije na Kurir televiziji političar Dragan Šormaz i dr Srđan Perišić, profesor Geopolitike.

Dragan Šormaz
foto: Kurir Televizija

- Posledice postoje na sve strane. Da, skočila je cena suncokretovog ulja u Nemačkoj na 4,5 evra, a kod nas je 1,5. Kolika je kod nas prosečna plata, a koliko kod njih? Nemac i dalje jeftinije plaća nego mi. A mi imamo našu proizvodnju, a oni nemaju. Sve su uvozili iz Ukrajine. Oni će se snaći. Stvar je u tehnologijama. Samo one države koje uvoze rusku naftu imaju problem. Predsednik Vučić je rekao da postoji alternativa ruskom gasu - rekao je Šormaz.

Dr Perišić je imao prigovor na ovo ovakvo izlaganje političara Dragana Šormaza o gasu.

Dragan Šormaz
foto: Kurir Televizija, AP/Alexei Alexandrov

- Izvinite što Vas prekidam. Da, postoji alternativa ruskom gasu, ali koja je cena toga? Koja je cena tog gasa koji se doprema iz Sjedinjenih Amerčihih Država? - upitao je dr Srđan Perišić, profesor Geopolitike.

Dragan Šormaz
foto: Kurir Televizija

Šormaz tvrdi da Evropa neće dozvoliti da bude ucenjena.

- Nije samo iz SAD, nego i sa Bliskog Istoka, pa i iz Katara koji je bliži. Tečni gas je skuplji, ali je veštački cenu gasa Rusija podigla pre rata. Dokazano je da su veštački pred rat dizali cenu. Evropa neće da dozvoli da bude ucenjena. Tečni gas je daleko kvalitetniji od prirodnog gasa.. Skuplji je, ali je kvalitetniji i čistiji je - rekao je Šormaz.

Šormaz je dodao i da smo, kako kaže, "mi problem".

- Mi moramo da shvatimo da smo mi problem. Da smo sve radili što smo potisali, danas ne bismo bili u problemu. Sad nije kasno da krenemo u te promene. Sve ovo što pričam reći će vam i svaki stručnjak za energetiku - rekao je Šormaz.

Dragan Šormaz
foto: Kurir Televizija

Dr Perišić tvrdi da nema nijednog stručnjaka za energetiku koji će reći da je tečni gas povoljniji od prirodnog.

- Ne postoji ni jedan stručnjak za energetiku koji će tvrditi da je za Srbiju povoljniji tečni gas. Ja ga još nisam video. Količine tečnohhg gasa ne mogu se u tolikoj meri proizvesti, koliko ima prirodnog gasa - rekao je dr Srđan Perišić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:33

VLASTI DONJECKA IZDALE HITNO UPOZORENJE! Ratni izveštač direktno iz Ukrajine opisao najnovije stanje na frontu: KULJA GUSTI DIM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track