13:20

BIVŠI AMBASADOR PRIBIĆEVIĆ UPOZORAVA: Nismo svesni šta će se tek dogoditi!

međunarodna kriza

PRIBIĆEVIĆ UPOZORIO NA STANJE U UKRAJINI: Nismo svesni šta će se tek dogoditi! SVETU ĆE SE DESITI KATASTROFA AKO SE OVO NE URADI!

Planeta -

Ognjen Pribićević, nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, istakao je za televiziju Kurir da se svet menja pred našim očima, ali i da hitno mora da se misli o bezbednosti, jer smo zaboravili šta se dešavalo tokom Drugog svetskog rata

Sukobi u Ukrajini ušli su u 56. dan, a ekskluzivno za Kurir televiziji s lica mesta mogla su se čuti jeziva svedočanstva ratnih dejstava u Marijupolju.

Ognjen Pribićević nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji istakao je za televiziju Kurir da posle ovoga sukoba ništa više neće biti isto na svetskom nivou.

Ognjen Pribićević
foto: Kurir televizija

- Bojim se da će ovo mnogo dugo trajati. Ključna stvar u celoj ukrajinskoj krizi je njena nepredvidivost. Potpuno je nemoguće predvideti šta će biti i sa ljudima i sa samim ratom. Ovo je najzančajnija stvar koja se odigrala u Evropi i u samom svetu u proteklih sedamdeset godina - istakao je Ognjen Pribićević nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji u jutarnjem programu Kurir televizije.

On je dodao se kriza samo jače potpaljuje od strane zapadnih sila, umesto da se smiruju strasti i traži njen izlaz kao što je bilo ranije u istoriji.

- Umesto da se traži izlaz, ovde se ta kriza još više pojačava i mi ne znamo u kom pravcu će to ići, a u suštini, ovaj rat nema smisla. U celini, iako je jasna pozicija Rusije u celoj priči, nema mnogo smisla ni to šta je prethodilo celoj situaciji. Ovaj priliv oružja će samo još više pogoršati stvari, a mi nismo ni svesni da je ovo novo vreme, ali mislim da to nije adekvatno obeležje u kome živimo. Moraćemo da se naviknemo na to da ulazimo u jedno novo doba u kome svet više neće izgledati onako kako je do sada izgledao - kaže Pribićević.

Ognjen Pribićević
foto: Kurir televizija

Pribićević je naveo da se pred našim očima stvara jedan potpuno novi svet.

- Ono što se dešava sa Nemačkom u vezi sa ovim konfliktom najbolje odražava perspektivu u celoj Evropi. Nemačka je u poslednje dve decenije razvijala izuzetno jake ekonomske odnose sa Rusijom i sve je to sada pod velikom kritikom. Dalje, imamo eskalaciju do te mere da je ambasador Ukrajine najooštrije kritikovao nemačkog predsednika. To je potpuno neverovatno i za mirnodobski period. Sada shvatate koliko je to neverovatno za celu Evropu. Kritika prema Merkelovoj postaje sve jača sa svih strana. Nemačka prekida svoje odnose sa Rusijom. Oni će to pokušati da nadomeste drugim izvorima, ali to stvara jedan potpuno novi ambijent - kaže bivši ambasador i dodaje:

Ukrajinska kriza, Ukrajina, Ukraine, Rusija, Russia, Rat, gif, GIF, Gif
foto: AP, EPA, Shutterstock

- Realno niko neće profitirati od ovoga. Sve ovo nema smisla, ovde teško da bilo ko može da profitira, čak ni Amerika. Evropa propada već dugi niz godina. Život je postao previše komforan u Evropi i prestalo je da se misli na drugu stranu ljudske prirode. Sada postaje dominantno pitanje bezbednosti. Sad se vraćamo na bazične stvari rata i mira. Ljudsko pamćenje je jako kratko i ljudi su zaboravili šta je Drugi svetski rat, da je to katastrofa. Slike su veoma jasne, rat je kataklizma - kaže Pribićević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track