OVA ZEMLJA EU IMA NAJMANJE SIMPATIJA ZA UKRAJINCE: Svega 39 odsto podržava napore Kijeva, prosek EU je 54!
Foto: Ognyan Trifonov / Alamy / Alamy / Profimedia

istraživanje

OVA ZEMLJA EU IMA NAJMANJE SIMPATIJA ZA UKRAJINCE: Svega 39 odsto podržava napore Kijeva, prosek EU je 54!

Planeta -

U poređenju sa ostalim građanima EU, Bugari najmanje simpatija prema Ukrajincima i često ne vide Rusiju kao glavnog krivca za rat u Ukrajini. To pokazuju podaci studije koju je danas predstavila Evropska komisija, prenela je BTA.

Istraživanje pokazuje da u našoj zemlji 39 odsto oseća pune simpatije prema Ukrajincima, 34 odsto - donekle, 15 odsto radije ne saoseća, 10 odsto uopšte ne oseća simpatije, a tri odsto ne daje odgovor. U proseku za EU ​​podaci su 54 odsto, 35 odsto, 6 odsto, 3 odsto i dva odsto na istim pokazateljima ovim redom.

Mišljenje da je Rusija glavni krivac za rat u našoj zemlji deli 27 odsto, za 19 odsto je delimično tačno, 21 odsto se ne slaže, 25 odsto se ne slaže u potpunosti, a 8 odsto ne daje odgovor. U EU, udeo je raspoređen između 52 odsto, 26 odsto, 10 odsto, 7 odsto i 5 odsto.

Po pitanju ulaska Ukrajine u EU u potpunosti se slaže 23 odsto Bugara, 28 odsto – delimično, 14 odsto se ne slaže, 21 odsto oštro protiv, 14 odsto nema mišljenje. U EU ovi udeli su 30 odsto, 36 odsto, 12 odsto, 10 odsto i 12 odsto.

Samo 49 odsto Bugara odobrava akciju EU nakon izbijanja rata. U proseku u EU, 69 odsto anketiranih je izrazilo podršku evropskom odgovoru.

Podaci pokazuju da 70 odsto Bugara i 79 odsto ostatka EU pozitivno gleda na ispoljavanje simpatija prema Ukrajini.

Kurir.rs/novinite.bg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track