PENTAGON KATEGORIČAN Neće biti američkih vojnika u Ukrajini! Ali američkog oružja hoće: Evo šta sve još Ameri šalju Kijevu! VIDEO
Foto: Lisa Ferdinando/Dod / Zuma Press / Profimedia

javno

PENTAGON KATEGORIČAN Neće biti američkih vojnika u Ukrajini! Ali američkog oružja hoće: Evo šta sve još Ameri šalju Kijevu! VIDEO

Planeta -

Američke trupe neće biti poslate u Ukrajinu da se bore protiv Rusije, stav američkog rukovodstva po ovom pitanju se nije promenio, izjavio je u četvrtak portparol Pentagona Džon Kirbi.

„Predsednik Džo Bajden je jasno stavio do znanja da se američke trupe neće boriti u Ukrajini. Taj stav se nije promenio“, rekao je Kirbi tokom redovnog brifinga odgovarajući na pitanje.

Ministarstvo odbrane SAD najavlilo je dodatnih 100 miliona dolara pomoći Ukrajini. Ovo odobrenje je deseto povlačenje opreme sa inventara Ministarstva odbrane Ukrajine od avgusta 2021. Paket je stvoren zadovolji kritične ukrajinske potrebe za današnju borbu dok ruske snage nastavljaju svoju ofanzivu na istoku Ukrajine. Paket uključuje:

(18) haubice 155 mm; (18) Taktička vozila za vuču haubica 155 mm; (3) AN/TPK-36 radari protiv artiljerije; i Terenska oprema i rezervni delovi.

Sjedinjene Države će nastaviti da koriste svoja raspoloživa sredstva da pomognu Ukrajini da se odbrani. Sjedinjene Države su sada posvetile oko 4,6 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini od početka Bajdenove administracije, uključujući približno 3,9 milijardi dolara od početka ničim izazvane dalje invazije Rusije 24. februara. Od 2014. godine, Sjedinjene Države su dale više od 6,6 milijardi dolara u bezbednosnoj pomoći Ukrajini.

Sjedinjene Države takođe nastavljaju da rade sa svojim saveznicima i partnerima da identifikuju i obezbede Ukrajini dodatne sposobnosti za odbranu.

Kurir.rs/Ria Novosti/US DOD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track