NOVA BITKA ZA ZMIJSKO OSTRVO Kako je sprečen novi desant na rusku bazu! Žestok okršaj dronovima i artiljerijom
Foto: Printscreen Reuters

Crno more

NOVA BITKA ZA ZMIJSKO OSTRVO Kako je sprečen novi desant na rusku bazu! Žestok okršaj dronovima i artiljerijom

Planeta -

Rat u Ukrajini se sve više zahuktava kako na istoku tako i u zoni Crnog mora, gde je ponovo u fokusu odseki pravac i čuveno Zmijsko ostrvo od čijeg zauzimanja Ukrajina nije odustala.

Poslednji takav napad dogodio se 8. maja i bio je neuspešan, a i tad je propao helikopterski desant, posle čega je ruska vojska tegljačima i desantnim čamcima na usamljeno ostrvo dopremila jake snage PVO.

Nova operacija pokrenuta je u ponedeljak 20. juna, paralelno sa napadom da tri ruske naftne platforme koje su udaljene od obale Odese oko 71 km. Predpostavka je bila da je napad na naftne platforme kada je povređeno 20 osoba, a njih sedam nestalo bila maska za Zmijsko ostrvo.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da se napad dogodio u pet sati ujutro, kao i da je predviđao u prvoj fazi masovne artiljerijske, zatim vazdušne udare po sredstvima PVO, instalacijama i vojsci, a onda bi zatim usledio helikopterski desant iz pravca Odese i njegovo zauzimanje.

Interesantno je da za razliku od prethodnog napada, kada su korišteni jurišnici Su-24, koje su pratili lovački avioni Su-27, korištene bespilotne letelice Bajraktar TB-2 ukrajinske mornarice i to prema ruskim podacima čak 15, i da su od tog broja dve bile izviđačke.

E sad dolazi se do jednog zanimljivog navoda ruskog ministarstva odbrane da su ruski osmatrački radari nad tom zonom uočili stratešku izviđačku besiplotnu letelicu SAD Global Hawk RQ-4 koja inače stalno kontroliše prostor Crnog mora i jugoistočnu granicu Ukrajine. Ove bespilotne letelice inače poleću iz baze Sigonela na Siciliji i dnveno ostanu u vazduhu i po nekoliko sati osmatrajući Odeski pravac i pomeranja ruskih brodova i lokacije odakle ispaljuju krstareće rakete.

Takođe navodi se i da je značajnu ulogu u odbrani ostrva imao i PVO sistem S-300 ne navodi se da li je bio PMU-1, 2, ili S-300V. Samo se navodi vatreni poločaj kod Očakova. Takođe navedeno je i da su sistemi sa ostrva Pancir S-1, Tor kako na kopnu tako i na brodovima eliminisali sve pretnje po vojsku na Zmijskom ostrvu.

Saopšteno je takođe i da je na Zmijsko ostrvo izveden napad taktičkim balističkim raketama Točka-U, višecevnim bacačima raketa BM-27Uragan i američkim haubicama M-777.

Valja podsetiti da je početkom maja meseca, Rusija izvela napad krstarećim raketama H-22 po ciljevima u okolini Odese, odnosno letelovalištu za koje se verovalo da se koristi kao smeštajni kapacitet za strane instruktore koji obučavaju ukrajinsku vojsku za upotrebu američkih haubica.

Rusija je navela da su se vatreni-položaji ukrajinske artiljerije nalazili zapadno od Odese na ostrvu Kubanski.

Epilog

Ruska vojska navodi da je u vazduhu preciznim delovanjem uništeno 13 bespilotnih letelica, četiri balističke rakete točka U i 21 raketa kalibra 220 mm koje su lansirane iz VBR BM-27 Uragan, kao i da nijedna raketa nije dosegnula Zmijsko ostvo, nego su presretnute i uništene tokom leta prema cilju na otvorenom moru.

Čuveni portparol Konašenko navodi i da se posle neuspele pripreme odustalo od neprijateljskog desanta i iskrcavanja ukrajinske vojske na Zmijsko ostrvo.

Predpostavlja se da je posle toga usledio i napad na naftne platforme, za koje Kijev veruje da se koriste kao osmatračke pozicije na napad na Odesu i okolinu.

00:59

NAPAD NA NAFTNE PLATFORME U CRNOM MORU JE BIO IZNUĐEN: Ukrajina želela da udari na ovom mestu, evo zašto su propali!

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track