02:48

EVROPA U STRAHU OD TURSKE ZBOG OVOGA! Stručnjak za Kurir TV otkrio: Rat u Ukrajini ići će u nedogled UKOLIKO NE BUDE PLANA B

apsurdno

EVROPA U STRAHU OD TURSKE ZBOG OVOGA! Stručnjak za Kurir TV otkrio: Rat u Ukrajini ići će u nedogled UKOLIKO NE BUDE PLANA "B"

Planeta -

Turska ima iza leđa milione izbeglica koje jedva čekaju da kroz njenu teritoriju dođu u Evropu, a to nisu ukrajinske izbeglice koje Evropa dočekuje raširenih ruku. To je jedna od poluga pritiska koje Turska može da upotrebi protiv Evrope, rekao je predsednik društva lobista Nenad Vuković.

Položaj EU može biti ugrožen širenjem BRIKS-a. Kako stručnjaci navode ovo je crveni alarm za Ameriku i Evropsku uniju jer njihov uticaj može biti smanjen.

Predsednica BRIKS-a, Purnima Anand, rekla je da Turska, Egipat i Saudijska Arabija žele da se pridruže grupi koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, što će ojačati uticaj BRIKS-a širom sveta, i negativno uticati na interesovanje zemalja za članstvo u Evropskoj uniji.

Vuković se osvrnuo na ovu izjavu predsednice BRIKS-a i naveo da to NATO paktu nikako ne odgovara.

- Svako jačanje drugih saveza ne odgovara NATO paktu. On ima određenu potrebu uvede u red zapadne i ne zapadne saveznike kako bi izvršila pritisak na Rusiju, a ovo im svakako ne ide u korist - rekao je Vuković.

Kurir Televizija
foto: Shutterstock/Kurirtelevizija

Vuković se dotakao i Turske koja želi da pređe u BRIKS, kako navodi ona trenutno ima ključnu polugu pritiska prema Evropi.

- Turska igra jednu dosta značajnu ulogu. Ona pored toga što je članica NATO pakta i ne uspeva da postane članica EU, ona je i jedna velika regionalna sila i 2. po snazi u NATO-u. Ona ima neki ofanzivno defanzivni imperijalizam. Turska ima iza leđa milione izbeglica koje jedva čekaju da kroz njenu teritoriju dođu u Evropu, a to nisu ukrajinske izbeglice koje Evropa dočekuje raširenih ruku. To je jedna od poluga pritiska koje Turska može da upotrebi. Kao što će Turska ostati na sopstvenom interesu tako mora da radi i Srbija - rekao je Vuković.

Vuković smatra da ovaj rat trenutno nema svetlo na kraju tunela i da je pod hitno potreban plan B.

- Meni je malo čudno jer nikako da vidimo taj drugi tzv. plan B. Jer niti će Rusija osvojiti odnosno denacifikovati celu Ukrajinu, niti će Rusija biti vojno pobeđena, izviniti se i platiti vojnu štetu. Ceo svet je to shvatio. Ovo sve predugo traje i ovakvo ispitivanje granica naroda mogu da dovedu do ne predviđenih reakcija. Svet treba da učini velike probleme realnijim i da se gleda od čega se živi - rekao je Vuković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:52

UKRAJINA SPROVODI NOVU TAKTIKU! Mlakar za Kurir TV objasnio u koje 3 faze sada napadaju: Prvo se pravi NAVLAKUŠA, a onda...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track