AZOVSTALJ - POSLEDNJE UPORIŠTE: Ruski dokumentarac otkriva svedočenja stanovnika Marijupolja o zločinima neonacista! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

direktno

AZOVSTALJ - POSLEDNJE UPORIŠTE: Ruski dokumentarac otkriva svedočenja stanovnika Marijupolja o zločinima neonacista! VIDEO

Planeta -

„Oni koji su sedeli u Azovstalu su ološ. Ološ. Nemam drugu reč“, kaže stanovnik Donbasa, ne krijući osećanja. Ubistva i kidnapovanja, silovanja i pljačke boraca Azova – o tome govore stanovnici Donbasa u novom dokumentarcu Raša Tudej.

Neljudska brutalnost je obeležje azovskih nacionalista. Ljudi su streljani zbog pokušaja da napuste svoje domove: „Nismo mogli da koristimo toalet. Izlazili smo noću, videli su sa devet spratova i pucali nam u noge, živeli smo kao psi".

U filmu Poslednje uporište Azova – daju se iskazi očevidaca i hronologija bitke za fabriku Azovstalj. Podsećamo, ministar odbrane Sergej Šojgu je 20. maja izvestio predsednika Vladimira Putina da je Mariupolj "u potpunosti oslobođen".

Informaciju o predaji pripadnika "Azova" iz čeličane je prva objavila urednica Raša Tudej Margarita Simonjan, da bi je potom potvrdilo rusko ministarstvo.

Bitka za Mariupolj je počela 24. februara, kada su ruska vojska i snage DNR ušle u borbu sa ukrajinskim snagama u tom gradu.

Najteže borbe su završene 17. maja, kada su ukrajinske vlasti potvrdile da je otpor u Mariupolju prestao, i da je grad u ruskim rukama. Tada je počela predaja ukrajinskih boraca koji su se zabarikadirali u čeličani "Azovstalj".

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track