Najnovije vesti

ISPALILI SMO 100 RAKETA NA IZRAEL: Islamski džihad žestoko uzvratio na izraelske napade i poručio: OVO JE TEK PRVI ODGOVOR (VIDEO)
Foto: Prinstcreen Twitter

napeto na bliskOM istokU

ISPALILI SMO 100 RAKETA NA IZRAEL: Islamski džihad žestoko uzvratio na izraelske napade i poručio: OVO JE TEK PRVI ODGOVOR (VIDEO)

Planeta
23:11h

Vojno krilo organizacije Islamski džihad saopštilo je večeras da je ispalilo više od 100 raketa iz pojasa Gaze u pravcu Izraela u "prvom odgovoru" na izraelske napade na tu palestinsku teritoriju.

Raketni napad iz Gaze prema Izraelu usledio je samo nekoliko sati nakon što je Izrael pokrenuo operaciju "Zora“ protiv terorističke grupe Islamski džihad u Pojasu Gaze.

- Kao prvi odgovor na ubistvo glavnokomandujućeg Tajsira al Džabarija i braće mučenika, Brigade al Kuds gađale su Tel Aviv, centralne gradove (Izraela) i region oko Gaze, sa više od 100 raketa - navedeno je u saopštenju.

Izraelska vojska je procenila da je Islamski džihad ispalio oko 80 raketa na jug Izraela.

Kako prenose izraelski mediji 46 raketa je prešlo granicu, a 33 je presreo odbrambeni sistem Gvozdena kupola. Ostale su pale na otvoreno područje i nije bilo povreda.

Izraelska vojska je kasno večeras saopštila da je ponovo počela napade iz vazduha na ciljeve Islamskog džihada u pojasu Gaze, posle napada danas popodne u kojima je ubijeno najmanje desetoro ljudi, među kojima i komandir Islamskog džihada, a 55 je ranjeno, po podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

U vojnom saopštenju se navodi da su večeras napadnuta mesta za proizvodnju oružja, skladišta i pozicije odakle se ispaljuju rakete.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio je da ta zemlja nije zainteresovana da napada čitavu Gazu, ni obične stanovnike te teritorije, već one odgovorne za pogoršanje situacije, naglasivši da je Islamski džihad kriv za štetu nanetu bezbednosti i ekonomiji u Gazi.

On je pomenuo i lidera Islamskog džihada Ziada Nakhaleha koji je trenutno u Iranu, ocenivši da stanovnici Gaze pate dok je on tamo.

Po Gancovoj oceni vladavina islamskog ekstresmističkog Hamasa u pojasu Gaze i njene loše posledice moraju da prestanu. Hamas je veća organizacija od Islamskog džihada, ali su one ideološki veoma slične i obe se protive postojanju Izraela.

Posle prvog odgovora Islamskog džihada usledio je i drugi i izraelski mediji su javili da su se sirene za raketnu uzbunu oglasile u Sderotu kraj pojasa Gaze i u Aškelonu. Kako je navedeno, tri rakete su presretnute.

U međuvremenu je opština Tel Aviv obavestila javnost da otvara javna skloništa za bombe posle instrukcija civilne odbrane.

Izrael je danas popodne saopštio da je cilj prvih napada bila ekstremistička organizacija Islamski džihad u odgovoru na "neposrednu pretnju" posle hapšenja jednog od lidera te organizacije na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali, početkom ove nedelje.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track