BRITANSKI ZDRAVSTVENI SISTEM POTPUNO POLUDEO: Na sajtu koji se bavi menstruacijom, žene ne postoje već samo OSOBE KOJE KRVARE
Foto: Martina Kovacova / Panthermedia / Profimedia

politička korektnost

BRITANSKI ZDRAVSTVENI SISTEM POTPUNO POLUDEO: Na sajtu koji se bavi menstruacijom, žene ne postoje već samo OSOBE KOJE KRVARE

Planeta -

Britanska zdravstvena služba (NHS) našla se ponovo na udaru kritika, ovoga puta zbog sumanute političke korektnosti, zbog koje su u smernicama o menstruaciji na sajtu koji se bavi ovim ženskim pitanjem potpuno izbacili reč "žena" i "devojka" i umesto toga daju savete "osobama koje krvare" i "polovini populacije".

Mediji i aktivisti nazvali su te kategorizacije "zubunjujućim" i "sumanutim".

Ovo nije prvi put da NHS koristi "woke" jezik koji je sve više u trendu na Zapadu, često sa potpuno bizarnim posledicama pa su tako britanski zdravstveni profesionalci izbacili termin "žene" sa stranica o menopauzi i raku materice, a "dojenje“ zamenili terminom "hranjenje grudima".

Nove smernice za "osobe koje krvare" objavio je Bloody Brilliant, sajt koji je naručio velški NHS i koji je 2021. podignut sa ciljem da se "razbije tabu oko menstruacije podsticanjem razgovora o jednoj od najnormalnijih, prirodnih tema“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track