HAŠKI TRUBUNAL ZA RUSIJU? EU osniva centar za krivično gonjenje zločina agresije, sedište će biti U HAGU (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

PREDSEDNICA EK U KIJEVU

HAŠKI TRUBUNAL ZA RUSIJU? EU osniva centar za krivično gonjenje zločina agresije, sedište će biti U HAGU (VIDEO)

Planeta -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen je na današnjoj konferenciji za medije u Kijevu, zajedno sa predsednikom Ukrajini Volodimirom Zelenskim najavila osnivanje centra koji će biti formiran u Hagu, prenosi Rojters.

- Rusija se mora smatrati odgovornom za užasne zločine u Ukrajini. Tužioci iz EU i Ukrajine već rade zajedno na sakupljanju dokaza. Kao prvi korak, zadovoljstvo mi je da objavim da će u Hagu biti napravljen međunarodni centar za krivično gonjenje zločina agresije Rusije u Ukrajini. Ovaj centar će koordinisati prikupljanjem dokaza i biće ugrađeni u zajednički istražni tim koji podržava naša agencija Evrodžast", rekla je fon der Lejen.

Ministri pravosuđa zemalja članica EU saopštili su pre ped dana na sastanku u Stokholmu da Brisel počinje da radi na osnivanju suda koji bi bio nadležan za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Ursula fon der Lejen
foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Izveštaji sa terena u Ukrajini upućuju na to da je u toj zemlji navodno počinjeno 65.000 navodnih ratnih zločina, a 14 država članica su započele istrage, među kojima i Švedska.

I Evropski parlament (EP) je u rezoluciji usvojenoj prošle sedmice, zatražio od država članica da, u bliskoj saradnji sa Ukrajinom i međunarodnom zajednicom, EU podstakne stvaranje specijalnog međunarodnog suda za krivično gonjenje ruskog političkog i vojnog rukovodstva i njihovih saveznika.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track