"AGENTI IMALI UVID U SASTAV SPECIJALNIH JEDINICA SAD?" Đokić za Kurir TV: Curenje podataka iz Pentagona otkrilo je ZNAČAJNU STVAR
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

hakerski napad

"AGENTI IMALI UVID U SASTAV SPECIJALNIH JEDINICA SAD?" Đokić za Kurir TV: Curenje podataka iz Pentagona otkrilo je ZNAČAJNU STVAR

Planeta -

Svetski mediji su objavili vest da je čak tri terabajta unutrašnjih vojnih mejlova Pentagona nedeljama bilo bez ikakve zaštite, čak i bez najobičnije lozinke. Greška je otklonjena tek u ponedeljak rano ujutru nakon što je Komandi za specijalne operacije SAD javljeno da se osetljive prepiske dostupne bukvalno svima koji imaju odgovarajuću IP adresu. Ovome dodajemo još jednu zanimljivu vest iz Rusije. Naime, zbog hakerskog napada na više komercijalnih radio stanica u pojedinim regionima, emitovana je informacija o navodnoj najavi vazdušne opasnosti i pretnji raketnim udarom, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije. O ovim zanimljivim temama voditelji emisije "Puls Srbije" na Kurir TV Anastasija Čanović i Miloš Anđelković razgovarali su sa stručnjakom za spoljnu bezbednost Branimirom Đokićem.

- Te stvari ne treba da budu obične, jedan Majkrosoftov klaud je bio nezaštićen. Te stvari ne bi trebalo da se dese. To su mejlovi komande za specijalne operacije američke vojske, ali nisu imali klasifikaciju "Top secret" već osteljivi. Jedan obrazac koji svi zaposleni popunjavaju za pristup poverljivim informacijama, gde su svi njihovi podaci ostali nezaštićeni - objasnio je Đokić.

00:54

AGENTI IMALI UVID U SASTAV SPECIJALNIH JEDINICA SAD? Đokić za Kurir TV: Curenje podataka iz Pentagona otkrilo je ZNAČAJNU STVAR

Precizirao je i šta bi mogla da bude najveća šteta zbog afere koja je isplivala na videlo.

- Zloupotreba je moguća jer je reč o ličnim podacima. Ako strana služba tome pristupi, dobiće ogroman broj podataka o tome ko šta radi u SAD. ono što je najbitnije je da je cela analitika pokazala kakvo je stanje u komandi za specijalne operacije i ko su zaposleni, kakve su im potrebe i tako dalje - smatra Đokić.

Sagovornik Pulsa Srbije otkrio je i kako je moguće da se u najvećoj svetskoj sili dešavaju propusti, koji su praktično nezamislivi.

- Mi smo u Srbiji zatvoreni na zatvorena ministarstva, u SAD je mnogo toga autsorsovano i druge kompanije rade za njihovu vladu. Server Pentagona je pod zaštitom vlade, ali nemaju kapaciteta da sve drže kod sebe, pa zato angažuju spoljne saradnike, kao što je bio slučaj s Majkrosoftovim klaudom - rekao je Đokić.

Podsetio je i na najpoznatiji slučaj curenja tajnih informacija o Sjedinjenim Američkim Državama.

- Podsetiću da je Edvard Snouden po odlasku iz NSA radio u privatnoj kompaniji koju je angažovala američka država, pa je imao pristup mnogim tajnim podacima - zaključio je Đokić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track