Najnovije vesti

ONE SU OBORILE UKRAJINSKE DRONOVE: Spasile brodove Crnomorske flote od napada bespilotnih letelica (VIDEO)
Marina Falejeva i Tatjana Celujko, Foto: Printscreen Telegram

ONE SU OBORILE UKRAJINSKE DRONOVE: Spasile brodove Crnomorske flote od napada bespilotnih letelica (VIDEO)

Planeta
22:38h

Pripadnice Crnomorske flote Marina Falejeva i Tatjana Celujko ispričale su kako su rano ujutru otkrile i uništile dva ukrajinska drona koja su pokušala da napadnu objekte u Sevastopolju.

- Postojao je objekat iznad vode, bio je beli trag, samo što je išao mnogo brže od čamca koji je prolazio na ulazu u zaliv, rekla je Tatjana Celuiko u priči o Rusiji 24 kanal.

Zauzvrat, Marina Faleeva je pojasnila da oprema nije mogla prepoznati neprijateljski objekat. Međutim, dva od tri drona koje su žene uspele da unište dobro nišanim hicima. Sada primaju mnogo poziva sa čestitkama. Tatjana i Marina su rekle da su za odluku ministra odbrane Sergeja Šojgua da im dodeli nagradu saznale iz medija. Istovremeno su istakli da sebe ne smatraju herojima.

Ranije danas, gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da je odbijen napad tri morske bespilotne letelice koje su pokušavale da uđu u zaliv Sevastopolja. Prema njegovim rečima, od eksplozija uništenih uređaja u zgradama u Ulici Lenjina, 2 i u Domu Moskve, polomljena su stakla, ljudi nisu povređeni.

Šef Ministarstva odbrane Sergej Šojgu rekao je da su dve od tri ukrajinske pomorske bespilotne letelice koje su napale Sevastopolj oborile žene, njima će biti uručene nagrade i dobiće novčane bonuse. Konkretno, govorimo o starijem mornaru ugovorne službe Marini Falejevoj i glavnom poslovođi Tatjani Tseluiko.

Od jula prošle godine ukrajinski dronovi periodično pokušavaju da napadnu Sevastopolj, glavnu bazu Crnomorske flote, kao i druge objekte na Krimu. Mete napada bili su štabovi flote, energetski objekti, vojni aerodromi. Sistemi protivvazdušne odbrane uništavaju većinu dronova.

U Sevastopolju žuti nivo opasnosti od terorizma važi neograničeno. To podrazumeva jačanje rada organa za sprovođenje zakona i inspekcija na železničkim stanicama i drugim gužvama, prevođenje medicinskih organizacija u režim visoke pripravnosti, utvrđivanje mesta pogodnih za privremeni smeštaj ljudi, kao i pojačanu zaštitu strateških objekata, uključujući energetsku infrastrukturu.

Šojgu: Nagraditi heroine

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu potvrdio je da je ruska PVO uspešno oborila tri drona, koji su imali za cilj da napadnu objekte na Krimu.

Prema njegovim rečima, dronovi su iznad Krima leteli u ranim jutarnjim satima, nešto manje od dva sata, a meta im je bio grad Sevastopolj.

Dva od tri drona oborile su devojke, dodao je on i, baš kao i prošli put, kada su, podsetimo, ruski borbeni Su-27 avioni ispratili kretanje američkog drona iznad Crnog mora, Šojgu je i ovaj put naredio da se današnjim heroinama dodele državne nagrade

Kurir.rs/Novosti/ria.ru

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja