MISTERIJA: Dan posle smene izbrisani svi zvanični podaci o ministru spoljnih poslova Kine
Ćin Gang, Foto: AP/Andy Wong

Bio je ambasador u SAD i miljenik predsednika Si Đinpinga

MISTERIJA: Dan posle smene izbrisani svi zvanični podaci o ministru spoljnih poslova Kine

Planeta -

Zvanični Peking nije dao nikakvo obrazloženje za smenu Ćin Ganga, koji je šest meseci bio član vlade, o čemu sada nema ni traga

Misteriozna iznenadna smena kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Ganga dodatno je produbljena posle samo 24 sata, nakon što su izbrisani svi zvanični podaci o njegovom boravku u vladi!

Ćin Gang je pre samo šest meseci postavljen za šefa diplomatije, kao čovek od poverenja kineskog predsednika Si Đinpinga, što podgreva dodatne spekulacije.

Povratak Vang Jija

Kako prenosi CNN, Gang se pre svega pet nedelja sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Pekingu, nakon čega je potpuno i bez ikakvog objašnjenja nestao iz javnosti. Već juče, dan posle njegove smene u sredu, nije bilo moguće pronaći nikakav zvaničan podatak na internetu o njegovom sastanku s Blinkenom.

Da li je uvredio gosta iz SAD? Ćin i Entoni Blinken 18. jun, Peking
Da li je uvredio gosta iz SAD? Ćin i Entoni Blinken 18. jun, Pekingfoto: AP/Leah Millis

Naime, iz evidencije su potpuno izbrisane sve Ćinove aktivnosti nakon naprasne reorganizacije u ministarstvu spoljnih poslova.

"Potpuno brisanje kratkog, šestomesečnog mandata Ćin Ganga kao šefa diplomatije i imenovanje Vang Jija, koji je nepunih deset godina obavljao tu funkciju pre njega, samo produbljuju misteriju", navodi CNN. Ćinovo trenutno mesto boravka, razlog smene i sudbina kao člana Komunističke partije još su nepoznati.

Novi-stari šef diplomatije: Vang Ji
Novi-stari šef diplomatije: Vang Jifoto: AP/Tatan Syuflana

Ovakve situacije nisu neuobičajene u Kini, gde je politički sistem poznat po svojoj tajanstvenosti. Ta tajnovitost je postala još raširenija od dolaska Si Đinpinga na vlast u novembru 2012. Visoki kineski zvaničnici ranije su nestajali iz javnosti, da bi se mesecima kasnije u saopštenjima pojavilo da su bili pod disciplinskom istragom. Međutim, okolnosti nestanka Ćin Ganga, koji je bio ambasador Kine u SAD, stavile su situaciju u Kini u fokus svetske političke javnosti.

Si nije ugrožen

- Manjak transparentnosti već je dobro poznato pitanje za kinesku birokratiju. I odluke su u redu dok nisu. A kad nisu, obično stvaraju puno veće probleme za sistem. Brza smena ministra se sigurno ne odražava dobro na predsednika Si Đinpinga. Javnost se pita šta je pošlo po zlu i šta je dovelo do smene. Ali takođe sugeriše da uzrok smene mora da bude ozbiljan - rekla je Jun Sun, direktorka programa za Kinu u tink-tenku "Stimson senter", čije je sedište u Vašingtonu.

Kina
foto: AP/Andy Wong, AP/Leah Millis

Ćinovo imenovanje tumačilo se kao znak dubokog poverenja predsednika Si Đinpinga.

- Veruje se da kineski predsednik ima malu unutrašnju grupu ljudi s kojima se savetuje, i na tome se temelji preterano samopouzdanje i donošenje odluka na osnovu vlastitog instinkta. Kin je njegov štićenik i smena će se loše odraziti na predsednika. To ne znači da će ova epizoda predstavljati izazov njegovoj moći - rekla je Bonni Glejzer, direktorka programa za Indo-Pacifik u Nemačkom Maršalovom fondu.

Veliki aparat za kontrolu

Stroga cenzura na internetu

Odmah nakon što su vesti o smeni šefa diplomatije puštene u kineskim državnim medijima, aktiviran je veliki aparat za kontrolu javne rasprave o političkim i društvenim događajima. Haštagovi na društvenim mrežama koji su se odnosili na uklanjanje Ćin Ganga bili su cenzurisani na popularnoj društvenoj aplikaciji Vejbo. Istovremeno haštagovi o imenovanju Vang Jija ostali su netaknuti, ali su prikazivali samo poruke s verifikovanih naloga, uglavnom državnih medija ili vladinih agencija, bez vidljivih komentara korisnika.

Razne spekulacije na internetu

Ljubavnica, bolest ili odnos sa Amerikom?

Odmah nakon smene Ćin Ganga, na društvenim mrežama su se pojavile brojne spekulacije o njegovoj smeni. Najčešće se pominuju tri moguća uzroka zbog čega je on hitno izbačen iz vlade.

Navodno su ljubavnici: Ćin Gang i Fu Sjaotjan
Navodno su ljubavnici: Ćin Gang i Fu Sjaotjanfoto: Profimedia/EPN/Newscom / Newscom /

Prvi je navodno to što mu je ljubavnica Fu Sjaotjan (40), poznata TV voditeljka, s kojom je nedavno dobio i dete. Drugi razlog je navodno previše čvrst stav prema Americi, koji je pokazao na sastanku sa Entonijem Blinkenom, državnim sekretarom SAD, što je razljutilo predsednika Si Đinpinga. Treći razlog je navodno taj što je Ćin Gang teško bolestan i mora na lečenje, zbog čega ne može da obavlja funkciju. On se pita za sve Si Đinping, na čelu Kine je od 2012. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track