ISPLIVAO PLAN UKRAJINE U SLUČAJU DA RUSIJA USPE DA LIKVIDIRA ZELENSKOG: Evo ko bi preuzeo vlast i komandovao vojskom na frontu
Foto: Printscreen/Facebook

novi detalji

ISPLIVAO PLAN UKRAJINE U SLUČAJU DA RUSIJA USPE DA LIKVIDIRA ZELENSKOG: Evo ko bi preuzeo vlast i komandovao vojskom na frontu

Planeta -

Ukrajinske vlasti pripremile su plan za prenos vlasti u slučaju da Rusija uspe da likvidira predsednika Voladimira Zelenskog, piše Politiko, pozivajući se na izvore među ukrajinskim zvaničnicima.

Zelenski je nedavno za CNN rekao da ne može sebi da dozvoli da bude zabrinut zbog pokušaja Rusije da ga ubije.

- Da stalno razmišljam o tome, jednostavno bih se zatvorio, kao sada (Vladimir) Putin koji ne napušta svoj bunker. Naravno, moji telohranitelji treba da razmisle kako da to spreče, a to je njihov zadatak. Ne razmišljam o tome - rekao je Volodimir Zelenski.

Nekoliko nedelja nakon invazije, najviši savetnik ukrajinskog predsednika, Mihail Podoljak, otkrio je da je bilo najmanje desetak ozbiljnih pokušaja ubistva Zelenskog.

To je pitanje koje njegove pristalice u zemlji i inostranstvu ne mogu da ignorišu, ali s obzirom na ulog i rizik nije ni čudo što ukrajinski zvaničnici mahom odbijaju da razgovaraju o tome šta bi se dogodilo da Rusija uspe.

Linija sukcesije je jasna i određena ustavom.

- Ako predsednik nije u stanju da ispuni svoje dužnosti njegove odgovornosti preuzima predsednik Vrhovne rade Ukrajine - rekao je opozicioni poslanik iz zapadnog grada Lavova Nikola Кnjažicki.

Volodimir Zelenski
foto: Youtube prtscr / Офіс Президента України

Predsednik Vrhovne rade, Ruslan Stefančuk, član vladajuće stranke, međutim, nema posebno visok rejting u anketama. To je oko 40 odsto što je manje od polovine Zelenskog. Stefančuk pri tome nije popularan ni među opozicionim poslanicima.

- Mislim da to nije važno. Postoji jak liderski tim i mislim da bismo videli kolektivnu vladu - rekao je viši saradnik u Evroazijskom centru Atlantskog saveta Adrijan Кaratnicki.

Upravni savet bi najverovatnije činili Stefančuk kao nosilac zajedno sa Andrijem Jermakom, bivšim filmskim producentom i advokatom koji je šef kabineta predsednika, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Кulebom i ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom. Valerij Zalužni bi ostao najviši general u zemlji.

Кaratnicki je rekao da se nada da bi u tom slučaju do izražaja došla i uloga TV ličnosti Serhija Pritule koji sada vodi velike dobrotvorne inicijative i ima neverovatan stepen poverenja javnosti.

- Zemlja je dostigla tačku veoma značajne solidarnosti i nacionalnog jedinstva. Ako se nešto strašno dogodi Zelenskom to ne bi bilo toliko odlučujuće kao što mislite - rekao je Кaratnicki.

Takođe je istakao da je Ukrajina stvorila "dobro izbrušenu" vojnu i diplomatsku mašinu.

- Ne želim da kažem da je Zelenski nebitan, ali mislim da je jedinstvo zemlje neophodna stvar - rekao je Karatnicki.

Iako bi smrt Zelenskog bila psihološki šok, Кaratnicki navodi da treba da pogleda kako se Ukrajina transformisala otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju.

- Putinov napad je nenamerno pomogao u stvaranju novog snažnog osećaja ukrajinske nacionalnosti i oblikovanju sigurnih institucija. Javnost je jedinstvena u pogledu svojih ciljeva - dodao je Karatnicki.

- Važno je zapamtiti da su ključni faktori u borbi Ukrajine protiv ruske agresije otpornost oružanih snaga i veština komandovanja odnosno pobede na frontu. To je ono što je najvažnije u smislu političke stabilnosti Ukrajine - rekao je Кnjažicki.

Zelenski je istovremeno hvaljen zbog svog dobrog ratnog vođstva i kritikovan zbog pogrešnih koraka - posebno zato što se nije bolje pripremio za invaziju za koju je mislio da je malo verovatna.

Jaroslav Ažnjuk, ukrajinski preduzetnik, odbacio je mogućnost ruskog atentata, ali je naglasio da Ukrajina "neće promašiti" ako se to ipak dogodi.

- Zelenski dobro igra svoju lidersku ulogu u ovim izazovnim vremenima, međutim, osećanje apsolutne većine Ukrajinaca je da nikada nećemo odustati i nikada se nećemo pokoriti Rusiji - navodi Ažnjuk.

(Kurir.rs/Politico)

Bonus video:

00:35

ZELENSKI: Ukrajina je sve jača, rat se vraća u Rusiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track