"AVIONI KOJE AMERIKA DONIRA MOGU DA NOSE NUKLEARNO ORUŽJE" Dimitrijević: Isporuka 40 letelica F-16 trajaće najmanje dve godine
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

KURIR TV

"AVIONI KOJE AMERIKA DONIRA MOGU DA NOSE NUKLEARNO ORUŽJE" Dimitrijević: Isporuka 40 letelica F-16 trajaće najmanje dve godine

Planeta -

Bivši američki obaveštajac i inspektor Ujedinjenih nacija, Skot Riter, je naveo da je Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, žrtvovao 400.000 ukrajinskih vojnika tokom sukoba.

Riter je takođe izneo stav da svi avioni tipa F-16 koje Kijev planira da dobije, prema njegovom mišljenju, će biti oboreni u roku od mesec dana.

avion, avioni, F 35, Nato
foto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

Ovaj bivši obaveštajac je istakao da su avioni F-16 koje će Holandija i Danska preneti Ukrajini, stari i ne ispunjavaju standarde SAD i NATO organizacija po pitanju bezbednosti.

Riter je takođe ukazao da od 42 aviona, samo 24 su sposobni za letenje. Suprotno tome, Predsednik Zelenski je izrazio uverenje da će isporuka aviona F-16 pomoći Ukrajini da pobedi u ratu protiv Rusije.

Gost Pulsa Srbije koji je diskutovao o donaciji aviona je predsednik Srpsko-ruskog pokreta Slobodan Dimitrijević.

01:04

AVIONE KOJE AMERIKE DONIRA MOGU DA NOSE NUKLEARNO ORUŽJE Dimitrijević analizira: To će ih ohrabriti nakon gubitka 400.000 ljudi

On je rekao da će se 40 aviona isporučiti, ali u roku od dve godine:

- Zapad isporučuje ono što sme da isporuči, a da ne ugrozi vlastitu bezbednost. Što se ove konkretno pomoći tiče, ona je čisto iz marketinga, ništa spektakularno nisu 40-ak aviona koji treba da se isporuče u naredne dve godine, a pogotovo jer polovina tih aviona ne funkcioniše. Ovde je ideja da se iskaže podrška Ukrajini kako bi ona nastavila da radi to što radi, odnosno da se ohrabri. Njihov moral je u apsolutnom padu nakon tolikih žrtava, pa je isporuka dobrodošla i u tom segmentu - započeo je Dimitrijević, pa nastavio:

- S druge strane, to su avioni koji imaju mogućnost nošenja nuklearnog oružja, takvih raketa i bombi. S te strane to je možda upozorenje da Rusija mora da bude obazrivija, jer postoji mogućnost da sukob eskalira i da se situacija zakomplikuje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:59

UKRAJINA PREVIDELA OZBILJAN TAKTIČKI DETALJ! Pukovnik u penziji otkrio zašto je došlo do neuspeha kontraofanzive: OVO JE RAZLOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track