"NA PUČ U GABONU UTICAO JE RAT U UKRAJINI!" Diplomata: U toku je druga dekolonizacija, a BRIKS je dolio ulje na vatru
Foto: AP, Printscreen/Kurir TV

USIJANJE

"NA PUČ U GABONU UTICAO JE RAT U UKRAJINI!" Diplomata: U toku je druga dekolonizacija, a BRIKS je dolio ulje na vatru

Planeta -
Oficiri vojske svrgnuli su vlast u Gabonu, uveli su policijski čas, zatvorili su granice i ukinuli internet!
Predsednika ove zemlje Ali Bonga Ondimba vojska je stavila u kućni pritvor, a do puča je došlo odmah nakon što je državna izborna komisija Gabona objavila da je Bongo ponovo pobedio na izborima sa 64 odsto glasova i time je zvanično izabran za treći mandat.
Gabon
foto: AP

Inače, njegova porodica je na vlasti 56 godina, a on je postao predsednik 2009. nakon smrti svog oca koji je prvi mandat dobio daleke 1967. godine.

Iako je ispred Demokratske partije Gabona, Bongova vladavina je više diktatorska nego demokratska, dok je njegov otac decenijama zemlju držao pod gvozdenom pesnicom.
To je imalo svoje posledice - Gabon je jedna od najbogatijih zemalja prirodnim resursima, mineralima i naftom, ali čak trećina od 2,5 miliona ljudi živi u siromaštvu. Građani žive sa korupcijom čak i u najosnovnijim procedurama, zato se često može čuti tvrdnja da se "pravda može nabaviti na sudu za malu naknadu".
Novi puč u Africi komentarisao je u emisiji Usijanje Branko Branković, diplomata i nekadašnji ambasador pri Ujedinjenim nacijama.
USIJANJ
foto: KURIR TELEVIZIJA

- Mogu samo da kažem sledeće. Mislim da je ovo početak procesa druge dekolonizacije. Prva je bila 60- tih kada su zemlje Afrke postajale zemlje UN, ali vidimo da su one uprkos velikim prirodnim bogatstvima ostale na nivou kada su bile kolonije. I dalje su kolonizatori, pre svega Francuzi, ostali uslovno rečeno glavne gazde. Uticali su na to ko će u tim zemljama biti na vlaasti, a to su bili oni koji su im omogućili da i dalje eksploatišu prirodne resurse, dok je narod jedva dobijao neku crkavicu - konstatovao je Branković.

Ocenio je da je rat Ukrajini uticao na puč i istakao ulogu BRIKS-a.

- Ipak nije se to desilo tek tako. Ne bih rekao da nije imalo uticaja ovo što se događa u Ukrajini. BRIKS je dodao malo ulja na vatru pogotovo sada kada je bio ovaj sastanak u Južnoj Africi gde je koncept BRIKSA nešto novo ponudio. Mislim da će BRIKS, koji je primio 6 novih država, kako se bude razvijao sve više hteti da otvori veći prostor saradnje sa zemljama G20 I G7 - rekao je Branković i dodao:

03:41

RAT U UKRAJINI UTICAO JE NA PUČ U GABONU! Branković: U toku je druga dekolonizacija, a BRIKS je dolio ulje na vatru

- Moj utisak je, dakle, da je ovo nova dekolonizacija, a događanje u Ukrajini je pokazalo da je došlo vreme za neku novu konstalaciju međunarodnuh odnosa. Kako će to biti modelovano ostaje da se vidi, ali ja ne očekujem da BRIKS hoće da dezavuiše G20 i G7 iz prostog razloga što je to nemoguće. Samo njihova međusobna saradnja može da stvori nešto što bi bilo prihvatiljivo.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:32

PUČ U GABONU: Oficiri na televiziji saopštili da preuzimaju vlast i poništavaju rezultate izbora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track