U Šangaju počeo Svetski forum laureata, transformacija sveta naukom
Foto: Kineska medijska grupa

U Šangaju počeo Svetski forum laureata, transformacija sveta naukom

Planeta -

Šesti Svetski forum laureata (WLF) počeo je u ponedeljak u istočnom kineskom Šangaju, sa idejom da se svet transformiše naukom.

Trodnevna manifestacija, sa temom "Nauka vodi transformaciju", održava se u specijalnoj oblasti Šangaj Lingang. Ovogodišnji forum, najveći i najviši nivo od kada je sazvan, pozdravio je preko 300 naučnika iz 25 zemalja i regiona, uključujući 27 dobitnika Nobelove nagrade i preko 40 akademika Kineske akademije nauka i Kineske akademije za inženjerstvo.

Forumu je takođe prisustvovalo više od 120 mladih naučnika iz celog sveta, što ga čini vrhuncem ovogodišnjeg foruma. Forum je po prvi put osnovao radionicu akademske razmene i ogranak za mlade naučnike. Pored toga, ogranak osnovan za mlade izgradio je međugeneracijski mostove među naučnicima.

Na svečanom otvaranju, nagrada Svetske asocijacije laureata za 2023. godinu dodeljena je petorici naučnika za izuzetan doprinos fundamentalnim naukama. Nagrada u informatici ili matematici prepoznala je Arkadija Nemirovskog i Jurija Nesterova za njihov "seminarski rad u teoriji konveksne optimizacije, uključujući teoriju samokonkordantnih funkcija i metoda unutrašnje tačke, teoriju složenosti optimizacije, ubrzane metode prelivanja boja i metodološki napredak u robusnoj optimizaciji".

U oblasti životne nauke ili medicine, troje naučnika je nagrađeno, Danijela Rouds, Karolin Luger i Timoti Džej Ričmond. WLA nagrada je međunarodna naučna nagrada ustanovljena u Šangaju 2021. godine.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track