TRAMP UDVOSTRUČIO PRETNJU NATO-U: Ako neke članice neće da plate, ja ih neću zaštititi! Oni misle da smo mi glupi
Foto: AP/Evan Vucci

TRAMP UDVOSTRUČIO PRETNJU NATO-U: Ako neke članice neće da plate, ja ih neću zaštititi! Oni misle da smo mi glupi

Planeta -

Donald Tramp je danas "udvostručio" svoju ranije iznetu pretnju da će sabotirati NATO, ponavljajući da neće zaštititi zemlje za koje veruje da ne plaćaju dovoljno da održe alijansu i tvrdeći da se takve nacije "smeju" SAD.

- Gledaj, ako oni neće da plate, mi nećemo da ih zaštitimo, OK? I Bajden koji je rekao 'O, ovo je tako loše. Ovo je toliko strašno što je rekao'. Ne … niko neće da plaća njihove račune. Jedan od šefova zemalja je rekao: ’Da li to znači da ako ne platimo račune, da nas nećete zaštititi?‘ To je upravo znači to. Neću te zaštititi - rekao je Tramp u sredu uveče, na mitingu u Južnoj Karolini.

Sledećeg dana, bivši predsednik i verovatni republikanski kandidat razgovarao je sa novinarima ispred suda u Njujorku, gde je prisustvovao saslušanju tokom suđenja protiv njega po optužbama za tajne isplate novca jednoj filmskoj zvezdi za odrasle.

"Moraju da plate svoje račune"

- Zemlje NATO moraju da plate. Oni moraju da plate svoje račune. Sjedinjene Države daju 200 milijardi dolara, a oni daju 25 milijardi dolara. Njihova ekonomija, kada … saberete zemlje koje čine NATO, ona je otprilike iste veličine kao i naša ekonomija. Dakle, mi smo za 200 milijardi dolara, oni za 25 milijardi dolara i to je za njih mnogo važnije jer mi imamo okean između nas i Rusije - izjavio je tada Tramp.

Džo Bajden, Donald Tramp
foto: AP Rebecca Blackwell, EPA Michael Reynolds

Izvor Trampovih cifara nije odmah bio jasan. Članice NATO su se obavezale da će svake godine plaćati najmanje 2 odsto BDP-a za odbranu. Procene NATO-a kažu da Poljska najviše troši, sa 3,9 odsto, a SAD na drugom mestu sa 3,5 odsto.

"Misle da smo glupi"

- Dakle, zemlje NATO-a moraju da plate. Oni ne plaćaju, ne plaćaju ono što bi trebalo i smeju se gluposti Sjedinjenih Američkih Država, gde imamo tipa (Bajdena) koji daje 60 milijardi dolara svaki put kada neko dođe i zatraži. Ne bi trebalo to da radimo. Smeju nam se. Oni misle da smo mi glupa zemlja zbog našeg vođstva - nastavio je Tramp.

Američki Senat je ove nedelje odobrio pomoć od 60 milijardi dolara Ukrajini (koja nije članica NATO) u njenoj borbi protiv ruske invazije, što je Bajden pozdravio. Ali republikanci koji kontrolišu Dom SAD verovatno neće odobriti zakon.

Nato
foto: Shutterstock

Tramp je prošle nedelje izazvao ogorčenje i uzbunu kada je rekao da će ohrabriti Rusiju da napadne članice NATO-a za koje smatra da su finansijski delikventne.

Bajden mu odgovorio na pretnje

- Možete li da zamislite da bivši predsednik Sjedinjenih Država to kaže? Ceo svet je to čuo. Najgore je što on to misli. Nijedan drugi predsednik u našoj istoriji se nikada nije poklonio ruskom diktatoru. Dozvolite mi da kažem ovo što jasnije mogu — nikad neću.

Zaboga, to je glupo, sramno, opasno. To je neameričko. Kada Amerika da svoju reč to nešto znači, pa kada se obavežemo, mi je držimo. A NATO je sveta obaveza - Bajden je izrazio ogorčenje, rekavši novinarima u Beloj kući u utorak.

Kurir.rs/Agencije

Bonus video:

00:45

ZAVREŠTAK RATA U UKRAJINI ZAVISI OD PREDSTOJEĆIH IZBORA Miletić analizira: Tramp najavio zaustavljanje finansiranja?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track