AVDEJEVKA U RUSKIM RUKAMA, A NA DRUŠTVENIM MREŽAMA UKRAJINSKI ABRAMS U MARŠU! Novi snimci osvanuli na kanalima! VIDEO
Foto: Printscreen YT

AVDEJEVKA U RUSKIM RUKAMA, A NA DRUŠTVENIM MREŽAMA UKRAJINSKI ABRAMS U MARŠU! Novi snimci osvanuli na kanalima! VIDEO

Planeta -

Dok su u fokusu priče o Avdejvki i padu ovog grada, na društvenim mrežama pojavio se snimak ukrajinskog tenka Abrams sa reaktivnim oklopom.

"Za sada Abramsi se pojavljuju povremeno kada treba dizati moral kao tenkovi koji su spremni za bitku, ali osim Tik toka i Telegrama na prvoj liniji fronta ga nema", prenosi TV Front.

Inače SAD su donirale Vojsci Ukrajine 31 tenk, a za koje je tvrđeno da neće dobiti reaktivni oklop od osiromašenog uranijuma, ali to nije bila prepreka da se Ukrajini isporuči rekativni oklop starije generacije ARAT (Abrams Reactive Armor Tiles).

Dinamička zaštita ARAT (Abrams Reactive Armor Tiles) je razvijena posebno za tenkove M1A1 i M1A2 Abrams nakon rata u Iraku 2004. godine. Za osnovu je uzet sistem dinamičke zaštite BRAT (Bradley Reactive Armor Tiles), koji je ranije razvijen za borbeno vozilo pešadije Bradly. Prvu generaciju ARAT-1 zaštite čine moduli označeni kao M19. Nema konkretnih podataka, ali se pretpostavlja da treba da obezbedi zaštitu od kumulativne municije sa indikatorom od najmanje 55-65% vrednosti glavnog oklopa. Treba znati da su tenkovi M1A1SA Abrams u početku prebačeni u Ukrajinu bez kompleta za dinamičku zaštitu, poput borbenih vozila pešadije Bradly. Nakon što su borbena vozila pešadije pretrpela velike gubitke, i borbena vozila pešadije i tenkovi su dobili rekativni oklop.

Inače kod ukrajinskih Bredlija ARAT je postavljen na bokove tenka, koji su najosetljiviji deo ovog oklopnog vozila.

TV Front

Bonus video:

02:13

VOJNI KOMENTATOR UŽIVO IZ ŠTABA NATO: UKRAJINA DALJE NA PRVOM MESTU bez obzira na rat na bliskom istoku! U fokusu i zapadni balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track