TO JE STARA METODA KGB SPECIJALACA: Izvor iz zatvora u kojem je bio Navaljni tvrdi da zna KAKO JE UBIJEN, sve gotovo U PAR SEKUNDI
Foto: EPA/Sergei Ilnitsky

TEHNIKA "JEDNOG UDARCA"

TO JE STARA METODA KGB SPECIJALACA: Izvor iz zatvora u kojem je bio Navaljni tvrdi da zna KAKO JE UBIJEN, sve gotovo U PAR SEKUNDI

Planeta -

Izvor iz zatvora u okviru Arktičkog kruga kojem je prošlog petka mrtvim proglašen ruski opozicionar Aleksej Navaljni tvrdi da je kritičar politike predsednika Vladimira Putin "verovatno ubijen samo jednim udarcem u srce", što je tehnika koju je koristio KGB.

Dejli mejl prenosi navode Vladimira Osečkina, ruskog disidenta i borca za ljudska prava, koji smatra da masnice pronađene na telu Navaljnog odgovaraju posledicama metode pogubljenja "jednim udarcem".

- To je stara metoda specijalnih odeljenja KGB. Oni obučavaju operativce da čoveka ubiju jednim udarcem u srce, u središnji deo tela. To je žig KGB - kazao je Osečkim za britanski Tajms.

Navodi se da je Osečkin osnivač organizacije Gulagu.net koja prikuplja svedočanstva zatvorenika i zaposlenih u ozloglašenim ruskim zatvorima.

On je ovu informaciju dobio od osobe koja je zaposlena u arktičkoj kažnjeničkoj koloniji u kojoj je bio smešten Navaljni.

Podseća se da je Julija Navaljnaja, udovica vođe ruske opozicije, optužila Putina za ubistvo njenog muža i tvrdila da je on otrovan nervnim agensom novičok.

Aleksej Navaljni
foto: Printscreen

Ona je ruske vlasti optužila i da pokušavaju da zataškaju ubistvo time što odbijaju da predaju telo Navaljnog.

Međutim, Osečkin nije ubeđen u to i tvrdi da su ruske vlasti mogle da ubiju Navaljnog kako su želele, ali da ne bi želeli da "ostave trag u telu koji bi direktno vodio do Putina".

Osečkin tvrdi da je Navaljni bio nateran da pre smrti provodi između dva i po i četiri sata u samici na otvorenom gde je temperatura padala do minus 27 stepeni Celzijusa.

- Mislim da su prvo uništili telo držeći ga na hladnoći dugo vremena i usporavajući njegovu cirkulaciju krvi na minimum. A onda postaje veoma lako ubiti nekoga, u roku od par sekundi, ukoliko operativac ima nekog iskustva sa tim - rekao je Osečkin misleći na tehniku "jednog udarca" koja ne ostavlja nikakve naznake o uzroku smrti.

Dejli mejl podseća da je Putin, pre nego što je stao na čelo Rusije, oko 15 godina služio u KGB kao oficir zadužen za strani obaveštajni rad i da se 1990. penzionisao u činu potpukovnika.

Vladimir Putin, Aleksej Navaljni
foto: AP Alexander Ryumin, AP Pavel Golovkin

Navodi se da ruske vlasti još uvek nisu dale uverljivo obrazloženje u vezi sa smrću Navaljnog, koji je bio najpoznatiji kritičar šef Kremlja.

Prema saopštenju ruske zatvorske službe, ovaj 47-godišnak je umro pošto mu je pozlilo tokom šetnje.

Navodi se da je kanal na Telegramu, koji je pod državnom kontrolom, kasnije objavio tvrdnju da je uzrok smrti Navaljnog bio ugrušak u krvi.

Osečkin: Stigla komanda iz Moskve, zato su uklonjene kamere

Prema tvrdnji Osečkina, prisustvo oficira KGB u zatvoru je dokaz da je Navaljnog ubio Kremlj.

- Prema onom što sam čuo iz mojih izvora, u pitanju je bila specijalna operacija koja je pripremana danima unapred. Urađeno je po komandi Moskve, jer bez pomoći Moskve ne bi bilo moguće ukloniti kamere na način kako je urađeno - ocenio je ruski disident.

Udovici Navaljnog vraćen nalog na društvenoj mreži X

Aleksej Navaljni, Julija Navaljnea

Juliji, udovici Navaljnog, juče je na kratko bio suspendovan nalog na društvenoj mreži X zbog "kršenja pravila". Dejli mejl navodi da se to desilo u trenutku sve veće zabrinutosti oko političke nepristrasnosti ove platforme. Njoj je nalog ubrzo vraćen nakon kritika koje su se pojavile na internetu.

Ivelja: Mislim da je ovo projektovano, kakva je smrt bila niko ne može da zna

Dragiša Ivelja, Titov špijun
foto: Vladimir Šporčić

Dragiša Ivelja, bivši obaveštajac, kaže za Kurir da "u svakoj sluzbi postoje odeljenja koja se bave različitim stvarima - obavestajnim, likvidacijama, slušanjem, praćemjem i drugim - ništa nije isključeno". On ocenjuje da je "sve je pripremljeno mnogo ranije da bi se Rusija napala" i podseča da je "supruga Navaljnog dva sata posle informacije da joj je muž umro bila u vojnoj bazi u Ramštajnu i dala tamo izjavu".

- Ne znam kako je umro, ne verujem da je nasilno i mislim da kao što Zapad pomaže Ukrajinu finansijski i naoružanjem, tako sada pokušava suprugu Navaljnog da promoviše kao novog lidera u Rusiji protov Putina. Takođe se treba zapitati da li je moguće da nijedanput njegova supruiga nije bila njemu u poseti u zatvoru, podvlačim nijedanput za sve vreme njegovog tamnovanja i otkud sada taj paćenički njen govor i poziv određenim strukturama u Rusiji da je prate u projektu protiv vlasti. Mislim da je to ovo projektovano, kakva je smrt bila niko ne može da zna, sve su to nagađanja - zaključio je Ivelja.

Mlakar: Previše mistifikacija oko slučaja Navaljnog

Andrej Mlakar
foto: Kurir televizija

Andrej Mlakar, glavni urednik TV Front, navodi za Kurir da je "previše mistifikacije ima oko slučaja smrti Navaljnog".

- Nesumnjivo da mnogo stvari nije jasno. Metoda koja je spomenuta spada u domen fantazija. Uslovi koji se spominju u kažnjeničkoj koloniji jesu surovi, ali ne mora ga likvidirati baš FSB. Zainteresovanih ima mnogo, a s obzirom na ruski nemar i aljkavost mogao je neko. U svakom slučaju smrt je više odjeknula na Zapadu nego u samoj Rusiji, ako izuzmemo gradove poput Moskve i Sankt Peterbruga gde je Navaljni bio veoma popularan, a s druge strane on je trebalo da bude zamenjen za Vadima Kasikova koji je u nemačkom zatovoru. Razmena je trebalo da bude izvršena u martu i sada stiže likvidacija. Ubistvo nema mnogo veze sa tehnikom, jer FSB uglavnom koristi likvidaciju pištoljem, a ne specijalnim tehnikama. Ruski rukopis je robustniji sa porukom... Može biti i žrtva nekih struja unutar Rusije i ta varijanta postoji - ocenjuje Mlakar.

On dodaje da su "inače sve likvidacije ruskih opozicionara bile brutalne, posebno Njemcova koga je nasledio Navaljni".

- Rusija ima nekoliko bitnih agenata i dugo se spremala razmena i Navaljni je bio glavni adut u toj razmeni - zaključuje Mlakar.

(Kurir.rs/Daily Mail/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

00:31

OGLASIO SE ZVANIČNIK KREMLJA! Peskov: Nemamo informaciju od čega je umro Navaljni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track