BRITANSKA RAKETA PALA KOD OBALA FLORIDE! Projektil loše ispaljen sa nuklearne podmornice, sramota za Kraljevsku mornaricu (FOTO)
Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia, EPA Yuri Gripas Pool, Shutterstock, Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

DRAMA U ATLANTSKOM OKEANU

BRITANSKA RAKETA PALA KOD OBALA FLORIDE! Projektil loše ispaljen sa nuklearne podmornice, sramota za Kraljevsku mornaricu (FOTO)

Planeta -

Britanska raketa Trajdent 2 pogrešno je lansirana sa podmornice na nuklearni pogon "HMS Vangard" i pala je u okean kod obala Floride.

Skaj njuz navodi da je u pitanju bilo retko testiranje ispaljivanja projektila s ove podmornice i sramotni udarac za Kraljevsku mornaricu.

Navodi se da je Ministarstvo odbrane Velike Britanije sinoć potvrdilo da se "anomalija" desila tokom vežbe u koju je bio uključen "HMS Vangard", ali je portparol insistirao da je ova nuklearna podmornica, koja po oceni Skaj njuza predstavlja stub odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, i dalje bezbedna, sigurna i efikasna".

Prema izvoru britanske televizije nešto je zakazalo tokom probnog lansiranja rakete, ali da bi sve bilo u redu da je ispaljen projektil sa pravom nuklernom bijevom glavom.

Raketa Trajdent
Raketa Trajdentfoto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Prva saznanja od ovoj drami imao je tabloid San, koji je objavio da se sve desilo 30. januara i da je u tom trenutku u podmornici bio i Grant Šaps, britanski ministar odbrane.

Navodi se da je ovo drugi put zaredom da je zakazalo probno lansiranje Trajdenta, pošto je sve stariji nuklearni arsenal Kraljevske mornarice imao istovetan problem i 2016.

- (Raketa je) izletela iz podmornice, ali je onda samo bućnula, odmah pored njih - kazao je izvor Sana.

Britanski list je objasnio da je raketa Trajdent 2 uspešno izbačena iz lansirne cevi pomoću komprimovanog vazduha i sve je bilo u redu dok nije probila morsku površinu.

Kvar se desio u toj prvoj fazi pošto se potisni motori koji podižu raketu u vazduhu nisu uključili i projektil težak 60 tona, koji je bio opremljen lažnim bojevim glavama, samo pljusnuo u Atlantski okean i potonuo u njegovim dubinama.

Navodi se da je odmah započeta potraga kabi se ova visokosetljiva municija locirala i izvukla na površinu.

Britanska nuklearna podmornica 'HMS Vangard'
Britanska nuklearna podmornica "HMS Vangard"foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Nuklearna podrmornica "HMS Vangard", nad kojom je upravo okončan remont u vrednosti od 500 miliona funti, obavljala je poslednje krugove testiranja pre povratka u redovne patrole.

Navodi se da je portparol britanskog Ministarstva odbrane poručio da su, uprkos ovom kvaru, podmornica i njena posada "dokazali da su u potpunosti sposobni" da se bave kontinuiranim odvraćenjem (neprijateljskih snaga) na moru, kao i da su "položili sve testove tokom nedavne pokazne vežbe i operacije izbegavanja - rutinske probe koja potvrđuje da podmornica može da se vrati u službu nakon velikog remonta".

Sunak na udaru poslanika nakon saznanja o drami u okeanu

Riši Šunak
foto: Shutterstock

Skaj njuz navodi da je britanska vlada zbog "težine događaja" pripremila pisano saopštenje u vezi s ovom dramom koja se odigrala u Atlantiku. Navodi se da će premijer Riši Sunak sigurno biti ispitivan o ovom incidentu tokom današnje sesije postavljanja pitanja članovima vlade u parlamentu.

(Kurir.rs/Sky News/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

06:03

RUSIJA KORISTI METODU SPRŽENA ZEMLJA: Prvo se koristi artiljerija, potom bacači raketa a onda KO PREŽIVI SUOČAVA SE SA OVIM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track