FRANCUSKA TUŽI UČENICU: Direktor devojčici rekao da skine hidžab, ona to odbila, pa izrekla laž zbog koje je danima primao PRETNJE
Foto: Shutterstock

STRAŠNO

FRANCUSKA TUŽI UČENICU: Direktor devojčici rekao da skine hidžab, ona to odbila, pa izrekla laž zbog koje je danima primao PRETNJE

Planeta -

Premijer Francuske rekao je da će država krivično goniti tinejdžerku jer je lažno optužila direktora škole da ju je udario tokom svađe zbog toga što je nosila islamsku maramu.

Naime, u incidentu koji se dogodio 28. februara, direktor je trima učenicama rekao da treba da poštuju zakon i skinu hidžab.

Dve su poslušale, a treća nije i usledila je svađa tokom koje ju je on navodno udario. Direktor je insistirao da učenica skine pokrivalo za glavu unutar škole, u skladu sa francuskim zakonom, prenosi Bi-Bi-Si.

Pretnje smrću

U danima koji su usledili, direktor je primio dosta pretnji smrću na društvenim mrežama, o čemu je škola obavestila telefonsku liniju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tužioci su rekli da su dve osobe privedene u vezi sa pretnjama smrću. Njihovi identiteti nisu saopšteni, ali je ministarstvo obrazovanja saopštilo da nemaju veze sa školom.

Policija je poslata da patrolira oko škole, koju je posetila i ministarka prosvete Nikol Belube.

Nema dokaza da ju je udario

Uostalom, policija nije našla dokaze da je direktor udario devojčicu, a sada je intervenisao premijer Gabrijel Atal i rekao da će ona biti privedena sudu pod lažnom optužbom.

„Država će uvek stajati uz ove zvaničnike, one koji su na prvim linijama suočavajući se sa ovim kršenjima sekularizma, ovim pokušajima islamske nastave u našim obrazovnim institucijama“, rekao je on.

Uostalom, direktor je podneo ostavku jer je na društvenim mrežama dobijao pretnje smrću.

Direktor pariske škole, čije ime nije objavljeno, saopštio je svoju odluku u mejlu poslatom kolegama u petak.

"Konačno sam doneo odluku da podnesem ostavku na svoje funkcije iz brige za svoju bezbednost i bezbednost establišmenta. Odlazim posle sedam godina, bogatih i intenzivnih, provedenih sa vama, i posle 45 godina u javnom obrazovanju", napisao je zahvalivši se kolegama na podršci koju su mu iskazali u protekle tri nedelje.

Bi-Bi-Si podseća da je pretnja francuskim školama shvaćena veoma ozbiljno posle ubistva dvoje nastavnika.

Semjuel Peti je odsečen na ulici u predgrađu Pariza 2020. godine, a Dominik Bernar je ubijen u svojoj školi u Arasu pre pet meseci.

Političari ljuti

Političari i levice i desnice izrazili su ogorčenje što bi karijeru uvaženog nastavnika trebalo prekinuti kampanjom mržnje na internetu.

„Ova vlada nije sposobna da zaštiti naše škole“, rekla je Marin Le Pen.

"To je neprihvatljivo. Kada direktor podnese ostavku zbog pretnji smrću, to je kolektivni neuspeh", rekao je Boris Valo iz Socijalističke partije.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

05:01

POOŠTRENE KAZNE ZA ŽENE KOJE NE NOSE HIDŽAB U IRANU: Petričković o pravom razlogu: Od ovoga se NAJVIŠE PLAŠE i kazne su SUROVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track