SVET NA IVICI KATASTROFE: Planeta u strahu od velikog IRANSKOG NAPADA, evo šta će uraditi AMERIKA! Izraelci SA STREPNJOM čekaju
Foto: Printscreen/Yputube, Shutterstock

SVET NA IVICI KATASTROFE: Planeta u strahu od velikog IRANSKOG NAPADA, evo šta će uraditi AMERIKA! Izraelci SA STREPNJOM čekaju

Planeta -

Napad Irana na Izrael je stvarna i kredibilna pretnja, saopštila je u petak Bela kuća, ponovivši da SAD ozbiljno shvataju svoju posvećenost odbrani Izraela.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Kirbi dodao je da SAD, u svetlu pretnje iz Teherana, propituje snagu i spremnost sopstvenih vojnih snaga u regionu, i dodaju da prate razvoj situacije.

Američki zvaničnici potvrdili su u četvrtak katarskoj televiziji Al DŽazira da bi SAD mogle intervenisati kako bi pomogle Izraelu da se odbrani od iranskog raketnog napada.

U međuvremenu, Izrael sa strepnjom očekuje napad Irana ili iranskih proksi militantnih grupa uz znake moguće odmazde za napad na iransku ambasadu u Damasku u kojem je ubijen visoki iranski komandant, pripadnik Iranske revolucionarne garde (IRCG).

Džon Kirbi
Džon Kirbifoto: AP/Alex Brandon

Neke zemlje, uključujući Indiju, Francusku i Rusiju, upozorile su svoje građane da ne putuju u region, u kom već sedam meseci bukti rat između Izraela i Hamasa.

Izraelska vojska saopštila je u četvrtak da nije izdala nikakva nova uputstva civilima, ali da su njene snage u visokoj pripravnosti i spremne za sve scenarije.

Izrael nije preuzeo odgovornost za vazdušni napad od 1. aprila u kojem je ubijen general-major Mohamed Reza Zahedi, ali je ajatolah Ali Hamnei okrivio Izrael i rekao da "mora biti kažnjen i biće kažnjen".

- Iranu će biti veoma teško da ne uzvrati - rekao je Raz Zimt iz Izraelskog instituta za nacionalne bezbednosne studije.

- I dalje verujem da Iran ne želi da ulazi u potpuni, direktni vojni sukob sa Izraelom, a svakako ne sa SAD, ali mora nešto da uradi - rekao je Zimt.

Kako Iran na napad u Damasku gleda kao na napad na sopstvenu teritoriju, Zimt veruje da je direktan napad na izraelsko tlo od strane Irana, a ne njegovih grupa kao što je libanski Hezbolah, realna mogućnost.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:08

IRAN NAPRAVIO ONO ŠTO NI AMERIKANCI NEMAJU Koristili rusku tehnologiju? Pavić šokirao: Rusija može da hakuje i preusmeri dron!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track