UKRAJINCI IMAJU OGROMAN PROBLEM, A PAKAO TEK PREDSTOJI: Situacija se pogoršava, a VREME IM CURI - "Nećemo stići, POMAGAJTE"
Foto: Shutterstock, Printscreen

"Stiže zima"

UKRAJINCI IMAJU OGROMAN PROBLEM, A PAKAO TEK PREDSTOJI: Situacija se pogoršava, a VREME IM CURI - "Nećemo stići, POMAGAJTE"

Planeta -

Rusija već duže vreme izvodi snažne udare po ciljevima u Ukrajini raznim projektilima i bespilotnim letelicama - posebno u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu - po ključnim energetskim objektima.

Posebno je razoran jučerašnji napad na termoelektranu Tripilja, koja se nalazi na oko 50 kilometara od Kijeva. Ta velika termoelektrana u blizini Kijeva potpuno je uništena u ruskim udarima u četvrtak rano ujutro, saopštila je energetska kompanija Centrenergo, veliki proizvođač električne i toplotne energije u centralnoj i istočnoj Ukrajini.

Tripiljska elektrana bila je najveći snabdevač električnom energijom tri regiona, uključujući Kijev, rekli su zvaničnici.

- Razmere razaranja su zastrašujuće - rekao je predsednik Centrenerga Andrij Hota.

Hota je za Bi-Bi-Si rekao da su u napadima u četvrtak ujutro uništeni transformator, turbine i generatori, a šteta je 100 odsto. Nekoliko sati nakon napada, Centrenergo je potvrdio da je elektrana Tripilja stavljena van funkcije, a Hota je tvrdio da je kompletan proizvodni kapacitet kompanije u Ukrajini sada uništen.

Kompanija je bila jedan od najvećih dobavljača električne i toplotne energije u Ukrajini. Upravljala je sa još dve elektrane – jednom u Harkovskoj oblasti, koja je uništena krajem marta, i jednom u Donjeckoj oblasti, koja je pala u ruske ruke nakon početka rata u februaru 2022. godine.

"Sa zimom dolazi veliki problem"

Fabrike u Harkovu i Tripilju nekada su proizvodile oko 8 odsto električne energije u zemlji, navodi Hota. Termoelektrana Tripilja snabdevala je strujom tri centralna regiona Žitomir, Čerkaski i Kijev. Uništavanje te elektrane, smatra on, neće biti kritično pitanje za Ukrajinu tokom leta, ali će do zime, kako ističe, postati „džinovski problem”.

Iako se objekat može obnoviti rezervnim delovima iz Evrope, on ističe da će ostati ranjiv na napade ukoliko zapadni saveznici Ukrajine ne obezbede moćne sisteme protivvazdušne odbrane. Kako kaže, sve mogu da poprave i da urade nemoguće.

Najmanje još dve termoelektrane pretrpele su "značajnu štetu" tokom noći u zapadnoj Ukrajini, što je dodatno otežalo snabdevanje zemlje električnom energijom.

Energetska kompanija DTEK je već smanjena na 20 odsto kapaciteta nakon višestrukih napada u martu.

- Napad za napadom, Rusija pokušava da uguši ukrajinski energetski sistem, a time i našu teško stečenu slobodu - saopštio je DTEK.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko, koji svakog dana objavljuje i komentariše događaje u vezi sa ratom u Ukrajini, objavio je u četvrtak status u kojem odmah na početku upozorava da – dolazi zima.

On tvrdi da je ukrajinska energetska kompanija DTEK do sada izgubila 80 odsto svojih proizvodnih kapaciteta, a takođe je istakao da je Centrenergo izgubio 100 odsto kapaciteta za proizvodnju energije. Nekoliko regiona Ukrajine, kako je naveo, već je moralo da ograniči isporuku električne energije i uvede red vožnje za potrošače. U gradu Harkovu, kako je naveo, stotine hiljada ljudi ostalo je bez struje zbog ruskih napada.

Kijev, Harkov, Ukrajina
foto: Printscreen/X

On je upozorio da pre zime neće biti moguće obnoviti ili obnoviti elektrane, a za to je potrebna skupa i jedinstvena oprema koja se često mora posebno proizvoditi, odnosno ne može se jednostavno kupiti.

"Pripremite se za sve scenarije"

Ukrajini su, kaže, potrebni generatori velikog kapaciteta – za bolnice, drugu ključnu infrastrukturu, toplotne tačke u gradovima i selima, ali i solarne ploče kao alternativni izvor električne energije. Rekao je da se danas mora preduzeti akcija kako bi Ukrajina preživjela narednu zimu.

Herman Haluščenko, ministar energetike Ukrajine, u intervjuu za TV kanal Rada, rekao je da zbog ruskih napada Ukrajinci moraju da budu spremni za svaki scenario tokom proleća i leta i da pripreme generatore i prenosive baterije. S druge strane, zaposleni u elektroenergetskom sistemu će, kako je rekao, učiniti sve da se ne ostvari najgori scenario po pitanju snabdevanja električnom energijom, prenosi Ukrajinska pravda.

Malo je zastrašujuće kada ministar kaže "Hajde, svi kupite agregate", rekao je on.

- Kupite ih i pripremite se, ali mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da vam ne budu potrebni. Sada su ruski napadi velikih razmera nastavljeni i moramo da se pripremimo za svaki scenario.

Ukrajinska pravda je takođe sprovela opsežnu analizu koja se fokusirala na pitanje šta Ukrajina može da očekuje bez termoelektrana. U analizi se navodi da Rusi gađaju ne samo termoelektrane, već i hidroelektrane i energetsku infrastrukturu Ukrenerga – ukrajinskog operatera prenosnog sistema – neophodnu za prenos električne energije.

Primarni cilj Rusije je, kako je navedeno, onesposobljavanje termoelektrana i hidroelektrana. Njihova primarna uloga u elektroenergetskom sistemu je mogućnost brzog povećanja proizvodnje električne energije u jutarnjim i večernjim satima kada potrošnja naglo raste.

Šta se može učiniti do zime?

Elektroenergetski sistem, kako kaže, može bezbedno da radi samo ako se održava ravnoteža, odnosno ako je potrošnja električne energije jednaka proizvodnji struje. Kada se ova ravnoteža poremeti, nastaju problemi koji dovode do nestanka struje.

Eksplozija, Iskander
foto: Shutterstock, Printscreen

Analizirajući pitanje šta Ukrajina može da uradi pre sledeće zime, navodi se da pre svega treba imati na umu da deo opreme koju su uništili Rusi može da se popravi. Neke zemlje su se obavezale da će snabdevati Kijev rezervnim delovima i opremom iz svojih zatvorenih termoelektrana.

Drugo, potrebno je razvijati distribuiranu proizvodnju na bazi prirodnog gasa, o čemu se u poslednje vreme dosta govori, ali dalje od priča, navodi Ukrajinska pravda.

- Neophodno je pronaći, dovesti i postaviti gasno-klipne i gasno-turbinske elektrane malog kapaciteta, koje neprijatelj ne može da uništi u najkraćem mogućem roku. Gasnoturbinske i gasno-klipne elektrane su jedino moguće rešenje u naredne 2 do 3 godine Nakon toga možemo razgovarati o drugim opcijama. Potrebno je najmanje 2 do 2,5 GV novih kapaciteta da bi se nadoknadilo ono što je već izgubljeno u nedavnim napadima - rekao je ukrajinskim medijima Oleksandar Harčenko, direktor Istraživačkog centra za energetsku industriju.

Ključno je jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine i potpuno zatvaranje neba, jer bez ovih mera nema smisla obnavljati stare termoelektrane na ugalj ili graditi nove termoelektrane na gas.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track