INFLUENSER SPROVEO JEZIVI EKSPERIMENT NA SINU "Hranio" ga Sunčevom svetlošću, hteo da reklamira to u javnosti: DETE UMRLO U MUKAMA
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

INFLUENSER SPROVEO JEZIVI EKSPERIMENT NA SINU "Hranio" ga Sunčevom svetlošću, hteo da reklamira to u javnosti: DETE UMRLO U MUKAMA

Planeta -

Ruski influenser osuđen je na osam godina zatvora zbog smrti sina, za koga je insistirao da mu je sunčeva svetlost dovoljna za život. Maksim Ljutij (44) i njegova partnerka Oksana Mironova nisu hranili sina Kosmosa, zbog čega je dečak preminuo od upale pluća i mršavljenja. Nije imao ni mesec dana. Rus će kaznu služiti u zatvoru maksimalnog obezbeđenja.

- Uzeo je dete od majke i polio ga hladnom vodom da očvrsne. Njegovo malo telo to nije moglo da izdrži, iscrpeo se i pojavio se problem sa disanjem. Ali ni u tom stanju nije odveden kod lekara. Ljutij je "namerno naneo teške telesne povrede" Kosmosu insistirajući da se beba hrani uglavnom sunčevom svetlošću - rečeno je sudu.

Max Lyutyi
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Prošle nedelje je na sudu priznao krivicu, nakon što je prethodno pokušao da okrivi svoju partnerku, koja je već osuđena na dve godine društveno-korisnog rada. Maks je tvrdio da je Oksana imala nedostatak gvožđa u krvi, što je bio rezultat njenih navika u ishrani, što je, kako je rekao, na kraju izazvalo bebinu smrt.

- Priznajem svoju krivicu. Da sam znao da mi je sin nedonošče, da mu je majka u rizičnoj trudnoći i da dete pokazuje simptome bolesti, odmah bih zvao bolnicu, bez obzira na želje i uverenja majke. Časni sude, ja i dalje insistiram da svoje dete nisam namerno ubio. Ovo je čisto zločin iz nemara... Još jednom naglašavam da sam voleo svog sina, brinuo sam o njemu - izjavio je on.

Ljutij je bio u pritvoru godinu dana, a otkriveno je da je jeo meso i testenine sa čorbom, dok je odbacio sopstvenu filozofiju.

Max Lyutyi
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Sudu je ranije rečeno da je Ljutiji želeo da svog sina odgaja na dijeti u kojoj ljudi dugo ostaju bez hrane i vode i "hrane se sunčevim zracima". Optužen je da je sprečio svoju partnerku da doji i opisan je kao "radikalni fanatik za sirovu hranu".

- Planirao je da eksperimentiše na detetu, hraneći ga isključivo suncem, a zatim da reklamira javnosti da se tako može živeti - rekao je izvor.

Sudski zvaničnik je izvestio da je Ljutiji kažnjen sa 1.000 evra, a Oksanina majka ga je optužila da vodi sektu.

- Bila sam protiv toga da moja ćerka bude u kultu. Sve sam osetilao i rekao joj da je Maksim lud, ali ona me nije slušala. Oksana je tu živela kao svinja. Što je bila hladnija i udaljenija prema meni, to je više postajala njegova robinja - rekla je njena majka.

- Sprečio ju je da nahrani dete. Verovao je da ga sunce hrani - rekla je Olesja Nikolajeva, Oksanina rođaka. „Oksana je pokušala da tajno doji dete, ali se jako plašila Maksima. Kako je moguće hraniti bebu sunčevom svetlošću? Bebi je potrebno majčino mleko“.

Ljutij je tražio da rodi dete kod kuće, sprečavajući Oksanu da ode u bolnicu. Konačno je odlučio da iscrpljeno dete odvede lekarima, ali medicinsko osoblje nije moglo ništa da učini da spase neuhranjenog Kosmosa, koji je tada imao 1,6 kilograma.

Oksanina majka je ranije rekla da je ćerki slala novac da joj pomogne koliko je mogla, ali da pod budnim okom partnera nije mogla da dobije dovoljno hrane za dete.

- Zabranio joj je da hrani dete. Oksana mi je rekla da je potajno hranila bebu, ali nije imala dovoljno novca. Slao sam joj novac od penzije i potajno kupovao hranu za bebe - ispričala je majka.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track