KAKAV ŠOK! NJUJORK TAJMS: Ruski dronovi od 500 dolara potkopali simbol američke vojne moći od 10 MILIONA! (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

KAKAV ŠOK! NJUJORK TAJMS: Ruski dronovi od 500 dolara potkopali simbol američke vojne moći od 10 MILIONA! (VIDEO)

Planeta -

Aktivna upotreba malih i relativno jeftinih dronova u Ukrajini promenila je prirodu savremenog sukoba.

Takođe je pokazao ranjivost tenkova Abrams, koji simbolizuju američku vojnu moć, piše Njujork Tajms.

Dronovi, koji se aktivno koriste u Ukrajini, promenili su savremeno ratovanje. Takođe su počeli da nanose kobnu štetu jednom od najmoćnijih simbola američke vojne moći - tenk Abrams.

Tokom protekla dva meseca, ruske trupe su povukle pet od 31 tenka M1 Abrams koje je Pentagon isporučio Kijevu. Pored toga, najmanje tri automobila su pretrpela primetnu štetu, napominje izdanje, pozivajući se na obaveštene izvore.

Tenk 'abrams'
Tenk "abrams"foto: Foto: Youtube/MiliSource/Animation Town

Prema analitičarima, ukrajinske oružane snage izgubile su oko 140 tenkova zapadne proizvodnje, uključujući 30 nemačkih leoparda. Mnogi od njih su onesposobili ili „dovršili“ bespilotne letelice, koje pokazuju veću preciznost od konvencionalnog protivtenkovskog oružja.

U zavisnosti od njihove veličine i tehnološke sofisticiranosti, bespilotne letelice mogu koštati samo 500 dolara — neznatna investicija za uništavanje Abramsovog tenka od 10 miliona dolara — a neki mogu da nose dodatnu municiju da povećaju snagu eksplozije, tvrdi se u članku.

Dronovi se mogu zaustaviti korišćenjem elektronskog ratovanja, naprednih raketa zemlja-vazduh ili drugih sistema protivvazdušne odbrane, koji Oružanim snagama Ukrajine itekako nedostaju. Osim toga, neki stručnjaci sumnjaju da protivvazdušni raketni sistemi opremljeni radarom mogu efikasno da se bore protiv suviše malih i brzih dronova.

Neke vojske već testiraju laserske sisteme koji mogu uništiti dronove tako što ih u suštini sagorevaju energijom. Verovatno će takvo oružje biti jeftinije i rasprostranjenije od drugih vrsta municije i da će moći da pogađa male ciljeve. Ali, kao i u svakom sukobu, pojava kontramera koje omogućavaju neutralisanje čak i borbenih lasera ​​samo je pitanje vremena, naglašava se u članku.

Kurir.rs/Njujork Tajms/Russian.rt.com/Preneo: P. P.

Bonus video:

00:51

AKO RUSI UPOTREBE NUKLEARNO ORUŽJE, OVE DVE ZEMLJE ĆE UZVRATITI ISTOG SEKUNDA! Obradović: Ne ide to tako što se stisne dugme!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track