LEGIJA LIČI NA UBICU POZNATE BRITANSKE VODITELJKE?! Šok tvrdnje o jednoj od najozloglašenijih likvidacija: Evo šta kažu eksperti
Foto: Hugh Thompson / Capital pictures / Profimedia, KOCA SULEJMANOVIC / AFP / Profimedia

LEGIJA LIČI NA UBICU POZNATE BRITANSKE VODITELJKE?! Šok tvrdnje o jednoj od najozloglašenijih likvidacija: Evo šta kažu eksperti

Planeta -

Čovek koji se traži za ispitivanje u vezi sa ubistvom voditeljke Džil Dando zapanjujuće podseća na Milorada Ulemeka Legiju, prenose britanski mediji.

Naime, kako se navodi, neidentifikovani muškarac je viđen na snimku nadzorne kamere nakon ubistva britanske prezenterke Dando 1999. godine, koji je, prema dosadašnjoj istrazi, imao obeležja profesionalnog ubice.

Ekspert za poređenje lica Emi Polito sada je pronašao niz sličnosti između Čoveka Iks, kako je nazvan čovek sa kamere i dva puta osuđenog ubice Milorada Ulemeka, koji služi 40 godina u srpskom zatvoru.

Milorad Ulemek Legija
foto: Printscreen/Mirror

U vreme kada je Džil ubijena, Ulemek je bio na čelu JSO.

- Uvek sam zainteresovan za bilo kakve nove linije istrage o Džilinoj smrti, posebno ako bi te linije istrage mogle dovesti do toga da neko bude uhapšen i osuđen za njeno ubistvo - rekao je njen brat Najdžel.

Istraga "Mirora" bi mogla da pokrene kompletan forenzički pregled originalnog snimka sa nadzorne kamere, svih otisaka prstiju i dlana, kao i da se utvrdi kretanje Ulemeka u vreme njenog ubistva.

Kada je Džil ubijena, britanski avioni su bombardovali Srbiju kao deo NATO kampanje, usled čega je Dando uputila apel za izbeglice sa Kosova. U roku od nekoliko sati nakon njene smrti, upućen je poziv u kom se tvrdi da je ubistvo odgovor na bombaške napade, prenosi "Miror". Džil je upucana ispred svoje obližnje kuće.

Polito koji je upoređivao lica rekao je da muškarac Iks i Legija imaju sličan oblik usta, brade, linije kose i desnog zaliska, dok su im opšti oblik i veličina nosa i desnog uha bili isti.

- U okviru ograničenja slika, nisu pronađene nikakve razlike između čoveka Iks i gospodina Ulemeka - rekao je on, ali je dodao da ne može sigurno tvrditi da je u pitanju ista osoba zbog nedostatka detalja na mutnoj fotografiji sa kamere.

Ulemekov advokat Aleksandar Kovačević rekao je da njegov klijent nije želeo da 'učestvuje' na pitanje da li je ubio Džil. Napisao je: „Obaveštavam vas da je moj klijent obavešten o tome i da nije zainteresovan za učešće.

Džilino ubistvo na njenom pragu u ponedeljak, 26. aprila 1999. nešto posle 11.30 časova, šokiralo je naciju i dovelo do jedne od najvećih istraga o ubistvu ikada sprovedenih u Velikoj Britaniji.

To je i dalje jedno od najozloglašenijih nerazjašnjenih ubistava u Britaniji, ali policija nije dodirnula dosije više od 10 godina. Uz 25. godišnjicu u petak, Mirorova istraga je ispitala hiljade stranica policijskih dosijea, razgovarala sa brojnim svedocima i bivšim detektivima i otputovala u Srbiju.

Otkriveno je da je policija posedovala originalni snimak čoveka Iks u roku od dve nedelje od ubistva. Prikazivao je belog muškarca tamne kose, za koji se smatra da je rođen između 1960. i 1970. godine, koji je nosio tamno odelo, svetlu košulju i kravatu svetle i tamne boje.

Snimljen je otprilike kako ulazi u stanicu metroa, kupuje kartu i zatim ulazi kroz barijere. Nekoliko sekundi kasnije okrenuo se i napustio stanicu nakon što je izašao kroz izlaznu barijeru, otkriva policijski dosije.

U to vreme, detektivi su sumnjali da je ubica pokušavao da se sastane sa vozačem koji je bežao u plavom "rendž roveru" koji je primećen pre i posle ubistva.

Skotland Jard je ranije ovog meseca potvrdio da je i dalje neidentifikovan.

Džil, 37, jednom je pogođena u glavu iz neposredne blizine dok je otvarala ulazna vrata, nekoliko sekundi nakon što je izašla iz svog plavog BMV kabrioleta. Napad je nosio obeležja nemilosrdne i dobro smišljene vojne operacije. Korišćena je municija po meri koju stručnjaci ranije nisu videli u Velikoj Britaniji.

Ubica koji ju je čekao Džil je zgrabio s leđa i gurnuo je tako da joj je glava bila skoro na zemlji.

Cev pištolja je tada gurnuta na njenu lobanju, iza njenog levog uha. Takav napad značio je da je zvuk eksplozije iz pucnja bio znatno smanjen i niko nije prijavio da ga je čuo, a Džil je odmah umrla.

Kurir.rs/Mirror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track