RONIOCI OBIŠLI OLUPINU UKLETE PODMORNICE I ZATEKLI MISTERIOZNI OBLAK: Odmah uzeli uzorke, a jedan nagoveštava NOĆNU MORU (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/On Demand News

havarija

RONIOCI OBIŠLI OLUPINU UKLETE PODMORNICE I ZATEKLI MISTERIOZNI OBLAK: Odmah uzeli uzorke, a jedan nagoveštava NOĆNU MORU (VIDEO)

Planeta -

Olupina sovjetske nuklearne podmornice emituje toksične nivoe radijacije koji su 100.000 puta veći od normalnog!

Podmornica iz sovjetske ere potonula je kod obala Norveške davne 1989. godine, međutim, nastavlja da izbacuje radioaktivnost i tri decenije nakon havarije.

"Komsomolec" je bio revolucionarni izum tog doba sa unutrašnjim trupom od titanijuma i sa revolucionarnom dubinom zarona i rekordnom brzinom. Titanijum joj je omogućio da izdrži pritisak od 10 miliona paskala što je bilo nezapamćeno 1984. godine. Mogla je da zaroni rekordnih 1.000 metara i da putuje impresivnom brzinom od 370 km na sat.

Međutim, već tokom prve operativne patrole, došlo je do havarije, a nastradala su 42 člana posade dok su oštećeni nuklearni reaktor i dva nuklearna torpeda "škval". Ruski zvaničnici tvrde da su preduzeli nekoliko misija da bi zaštitili reaktor od curenja.

Norveška ekspedicija, koja je obišla mesto olupine, otkrila je da "Komsomolec" ispušta radijaciju koja je i do 100.000 puta veća od normalnog nivoa radijacije u moru. Naučnici sa Norveškog instituta za istraživanje mora otkrili su da su uzeli uzorak iz oblasti oko ventilacionog otvora za koji se navodi da često izbacuje misteriozne nalete prašine. Navode da veruju da je rupa povezana sa nuklearnim reaktorom i da se zračenje odatle periodično izlazi.

- Primetili smo da neka vrsta oblaka povremeno izlazi iz rupe. To može ukazivati na to da zagađenje izlazi u impulsima - navela je Hilde Elise Heldal sa Norveškog instituta i dodala da je njen tim koristio podvodni dron da uzme pet uzoraka iz istog ventilacionog otvora.

SSSR, podmornica, Komsomolec
foto: YT Screenshot

Jedan uzorak je utvrdio da su nivoi normalni, drugi da je radioaktivna kontaminacija 30.000 više od normalnog, a dva pokazuju nivoe 100.000 puta više od normalnog. Jedan je bio blizu da bude zapanjujućih milion puta veći od normalnog nivoa.

Ukleta podmornica nije jedini nuklearni subjekat koji zagađuje područje kod norveške obale jer nekoliko hiljada tona nuklearnog otpada muči Karu i Barencovo more. Stručnjaci su upozorili na katastrofu u ledenim vodama zbog nuklearnog otpada.

- To je užasno nasleđe Sovjetskog Saveza ostavljeno na dnu okeana - rekao je bivši ministar spoljne trgovine i evropskih poslova Finske Jari Vilen.

Na morskom dnu se navodno nalazi više od 17.000 objekata. Među njima se nalazi 18 nuklearnih reaktora. Nuklearni otpad ponegde leži na dubini od samo tridesetak metara što čini zračenje još opasnije po ljude koji žive u priobalnim područjima.

Stručnjaci su upozorili da su stari reaktori puni uranijuma i kažu da će na kraju početi da ispuštaju velike količine radioaktivnog materijala. Mnogi su takođe zabrinuti da bi nuklearne šipke na nekim podmornicama mogle da implodiraju pod vodom što bi moglo da dovede i do eksplozije.

Još 1992. godine Tengiz Borisov iz ruskog specijalnog komiteta za izvođenje podvodnih radova rekao je novinarima da bi curenje onemogućilo ribolov u Norveškom moru za najmanje 600 godina.

Heldal, međutim, veruje da trenutni rezultati kontaminacije nisu razlog za uzbunu i objašnjava da se radioaktivno zagađenje brzo razblaži. Dodaje da na pola metra od ventilacionog otvora nije pronađeno zračenje.

Napori Norveške da prati ekološku štetu podmornice uključivali su godišnje ekspedicije na mesto olupine između 2019. i 2022. godine, međutim, akcije su zaustavljene ratom u Ukrajini.

Rusija je najavila novu inicijativu za spasavanje radioaktivnih predmeta sa morskog dna, kako bi se sprečila katastrofa, ali će za to trebati decenije. Finska je takođe započela projekat koji uključuje Norvešku, Island, EU, SAD, Veliku Britaniju i Rusiju za bezbedno podizanje najopasnijih objekata na površinu.

Procenjuje se da će projekat koštati neverovatnih 280 miliona evra samo za podizanje nuklearnih predmeta.

(Kurir.rs/Sun/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track