BUNA U AMERICI! Policija upala na univerzitete, MASOVNA HAPŠENJA ŠIROM ZEMLJE! Sve je kao pre pola veka, ovo je RAZLOG
Foto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Alex Kent / AFP / Profimedia

PROPALESTINSKE DEMONSTRACIJE PROTIV RATA KOJI IZRAEL VODI PROTIV HAMASA

BUNA U AMERICI! Policija upala na univerzitete, MASOVNA HAPŠENJA ŠIROM ZEMLJE! Sve je kao pre pola veka, ovo je RAZLOG

Planeta -

Demonstracije protiv rata u Pojasu Gaze proširile su se sa Jejla i Kolumbije na druge univerzitete u SAD dok američke vlasti pokušavaju da obuzdaju ovaj protest i primenom sile.

BBC navodi da je sinoć policija ušla na kampus Univerziteta Njujork kako bi razbila tamošnji propalestinski protest, pri čemu je uhapšen veći broj demonstranata.

Na tom univerzitetu su učesnici protesta razapeli šatore na prostoru kampusa, a sličan način izražavanja nezadovoljstva zbog rata koji Izrael vodi protiv Hamasa u palestinskoj enklavi zabeležen je i na kalifornijskom Berkliju, Masačusetskom institutu tehnologije (MIT) i drugim koledžima širom Amerike.

Kao i na drugim visokoškolskim institucijama i na Univerzitetu Njujork je cilj demonstranata bilo razotkrivanje "finansija i druge podrške koju ovaj univerzitet dobija od proizvođača oružja i kompanija koje imaju interesa od izraelske okupacije", kao i odustajanja od tog načina finansiranja.

Rojters je objavio da je policija uhapsila juče desetine ljudi na propalestinskim demonstracijama i na Univerzitetu Jejl, nekoliko sati nakon što je Univerzitet Kolumbija otkazao časove uživo zbog protesta na kampusu koji su takođe doveli do masovnih hapšenja prošle nedelje.

Demonstranti su blokirali saobraćaj oko kampusa Jejla u Nju Hejvenu u Kontektikatu, zahtevajući da škola prekine finansijske veze sa proizvođačima oružja.

Njujork, protest
foto: Alex Kent / AFP / Profimedia

Studentski medij Jejl dejli njuz objavio je da je policija uhapsila više od 45 demonstranata.

Predstavnici univerziteta nisu odgovorili na pitanja novinara britanske agencije da prokomentarišu incidente na kampusu.

Protesti na Jejlu i drugim univerzitetskim kampusima širom zemlje počeli su kao reakcija na najnoviju eskalaciju nasilja u izraelsko-palestinskom sukobu, posle upada Hamasovih ekstremista u Izrael 7. oktobra i žestokog odgovora Izraela u Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi koju kontroliše Hamas.

Njujork, protest
foto: Alex Kent / AFP / Profimedia

Studenti Univerziteta Kolumbija u ponedeljak su predavanja pohađali virtuelno, dok se uprava nada da će uspeti da smiri napetosti na kampusu Univerziteta Njujork.

Nimat Minuš Šafik, predsednica Univerziteta Kolumbija, saopštila je u ponedeljak da univerzitet otkazuje predavanja uživo u ponedeljak, dok ujedno osuđuje antisemitski rečnik, zastrašivanje i maltretiranje za koje kaže da su se nedavno dogodili na kampusu.

Njujork, protest
foto: Alex Kent / AFP / Profimedia

- Te tenzije su iskoristili i pojačali pojedinci koji nisu povezani s Univerzitetom Kolumbija, a koji su došli na kampus da sprovode sopstvene ciljeve. Potrebno nam je resetovanje - poručila je Šafik.

Više od stotinu propalestinskih demonstranata je uhapšeno u četvrtak na kampusu nakon što je ona dala dozvolu njujorškoj policiji da raščisti šatorski kamp koji su postavili studenti koji demonstriraju protiv izraeleskih operacija u Pojasu Gaze.

Njujork, protest
foto: Alex Kent / AFP / Profimedia

Demonstranti traže da univerzitet prekine finansijske veze sa Izraelom, a univerzitet smatra da se postavljanjem kampa sa šatorima na kampusu krše pravila škole.

Njujork, protest
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kolumbija i susedni koledž Barnard su suspendovali desetine studenata koji su učestvovali na protestima.

Njujork, protest
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Eli Buhler, rabin Univerziteta Kolumbija i koledža Barnard, koji je povezan s univerzitetom, naveo u onlajn poruci jevrejskim studentima da kampus i gradska policija ne mogu da garantuju njihovu bezbednost.

Njujork, protest
foto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

- Boli me što moram da kažem da bih vam snažno preporučio da se vratite kući što je pre moguće i ostanete kod kuće dok se realnost na kampusu i njegovoj okolini drastično ne poboljšaju - naveo je Buhler u poruci putem aplikacije Vocap upućenoj stotinama jevrejskih studenata pred početak praznika Pesah proteklog vikenda.

Glas Amerike navodi da protesti na Univerzitetu Kolumbija podsećaju na demonstracije protiv Vijetnamskog rata održavane na tom univerzitetu pre više od 50 godina.

Bajden: Uznemirujući rast antisemitizma

Predsednik Džo Bajden je u saopštenju u nedelju, povodom jevrejskog praznika Pesaha, upozorio na "uznemirujući rast antisemitizma" u zemlji.

Donald Tramp, Džo Bajden
foto: Shutterstock

- Ćutanje je saučesništvo. I proteklih dana videli smo maltretiranje i pozive na nasilje nad Jevrejima. Očigledni antisemitizam zaslužuje svaku osudu, opasan je i apsolutno mu nema mesta na kampusima koledža, ili bilo gde drugde u našoj zemlji - , navodi se u Bajdenovom saopštenju kojim se aludira na studentske proteste na Univerzitetu Kolumbija.

(Kurir.rs/BBC/Glas Amerike/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

05:04

POSLEDNJI IZDISAJ: PALESTINCI OPKOLJENI! Ratni reporter iz Jerusalima tvrdi: Tamo je Hamas i 130 taoca, EVO KADA SE SVE ZAVRŠAVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track