NOVA KALEDONIJA I DALJE U PLAMENU: Francuska juriša na barikade, počinje hitna evakuacija, pobunjenici dobili POSLEDNJE UPOZORENJE
Foto: Delphine Mayeur / AFP / Profimedia

drama

NOVA KALEDONIJA I DALJE U PLAMENU: Francuska juriša na barikade, počinje hitna evakuacija, pobunjenici dobili POSLEDNJE UPOZORENJE

Planeta -

Francuske snage razbile su desetine barikada u pokušaju da ponovo zauzmu glavni put ka aerodromu u Novoj Kaledoniji dok strane države spremaju evakuaciju svojih državljanja sa tog ostrva u Pacifiku!

Visoki komesar Luj Le Fran, najviši državni zvaničnik na tom francuskom arhipelagu, upozorio je u televizijskom obraćanju da slede novi juriši na uporišta demonstranata, navodi Le Mond.

- Republikanski poredak biće ponovo uspostavljen i to bez obzira na cenu. Separatisti rizikuju najgore ako upotrebe oružje - rekao je Le Fran.

Novu Kaledoniju, koja ima oko 270.000 stanovnika, već danima potresaju nemiri izazvani francuskim planovima da nametnu svojoj prekookeanskoj teritoriji nova pravila koja bi desetinama hiljada neautohtonih stanovnika omogućila pravo glasa.

Vlasti navode da je tokom nemira poginulo šest osoba dok je privedeno oko 230 ljudi.

Nova Kaledonija
foto: AP/Kevin S Vineys

Demonstranti su palili vozila i javne zgrade i preuzeli kontrolu nad glavnim putem do međunarodnog aerodroma La Tontuta koji je i dalje zatvoren za komercijalne letove.

Francuska je poslala oko 1.000 snaga bezbednosti na ostrva. Vlasti su saopštile da je 600 teško naoružanih policajaca u nedelju učestvovalo u operaciji oslobađanja 60 kilometara dugog glavnog puta od glavnog grada Numea do aerodroma.

- Snage su oklopnim vozilima probile oko 60 barikada na putu uz samo manje sukobe - rekao je Le Fran i dodao da je put teško oštećen.

Auto-put je neophodan za obnavljanje lanaca snabdevanja jer se arhipelag suočava sa nestašicom namirnica i medicinskih zaliha.

Noćni policijski čas i vanredno stanje nisu uspeli da spreče nove nemire tokom noći sa subote na nedelju. Neidentifikovane grupe su podmetnule dva požara i napale benzinsku stanicu i uništile škole i nekoliko lokala.

Nova Kaledonija
foto: AP/Nicolas Job

Lokalna vlada je u saopštenju navela da će škole biti zatvorene do 24. maja.

Le Fran je rekao da će snage bezbednosti sprovoditi "uznemiravajuće" racije kako bi povratile druge delove pacifičke teritorije koje drže grupe koje se zalažu za nezavisnost.

Nova Kaledonija
foto: AP/Nicolas Job

- Ne gubite nadu - uputio je Le Fran poruku stanovnicima koji su formirali oružane grupe da brane svoja naselja.

Veruje se da je oko 3.200 turista i drugih stranaca zarobljeno na ostrvu.

Australija i Novi Zeland su izvršili pritisak na Francusku da im dozvoli evakuaciju svojih državljana. Novozelandski ministar inostranih poslova Vinston Peters prema navodima portala Stuff rekao je da je vojska završila pripreme za evakuaciju državljana Novog Zelanda.

- Vlasti su završile pripreme za vojne letove za povratak Novozelanđana sa Nove Kaledonije dok komercijalne usluge ne rade. Spremni smo i čekamo odobrenje francuskih vlasti - saopštio je Peters.

Više od 200 Novozelanđana zaglavljeno je na Novoj Kaledoniji nakon što je aerodrom u Numei zatvoren kao odgovor na nasilne građanske nemire.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track