TENZIJE NA NOVOJ KALEDONIJI SE NE SMIRUJU: Policija ubila muškarca, do sada ukupno sedmoro mrtvih
Foto: Delphine Mayeur / AFP / Profimedia

TENZIJE NA NOVOJ KALEDONIJI SE NE SMIRUJU: Policija ubila muškarca, do sada ukupno sedmoro mrtvih

Planeta -

Policija na Novoj Kaledoniji ubila je četrdesetosmogodišnjeg muškarca pošto je policajce napala grupa od oko 15 ljudi, čime je broj poginulih u neredima na tom pacifičkom ostrvu pod francuskom upravom povećan na sedam, saopštilo je lokalno tužilaštvo.

Policajac je uhapšen, a pokrenuta je istraga povodom tog slučaja, naveo je tužilac, a prenosi Figaro.

Lokalne vlasti su saopštile prethodno danas da je na Novoj Kaledoniji protekla noć bila relativno mirna, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron posetio to ostrvo posle više od nedelju dana nereda.

Kako je navedeno, policija je jutros uklonila oko 100 barikada koje su postavili demonstranti na putevima, prenosi Rojters.

Visoka komisija Francuske zadužena za bezbednost na ostrvu, navela je da je raspoređeno oko 3.000 policajaca i da je do sada zbog izazivanja nereda uhapšeno ukupno 350 ljudi.

Nova Kaledonija
foto: Delphine Mayeur / AFP / Profimedia

Makron je u četvrtak pauzirao na nekoliko sedmica usvajanje zakona kojim se proširuje pravo glasa na Novoj Kaledoniji na francuske građane koji žive na tom ostrvu više od 10 godina, što je protivno Numeanskom sporazumu iz 1998. godine, prema kojem niko ko se doselio na ostrvo posle te godine nema pravo glasa.

Makron je izjavio da će prvo tražiti širi politički dogovor o budućnosti ostrva sa predstavnicima iz svih delova stanovništva.

Na Novoj Kaledoniji domorodački narod Kanak čini 41 odsto stanovništva, a separatisti na ostrvu smatraju da bi proširenje spiska birača pogodovalo profrancuskim političarima.

Francuska je anektirala Novu Kaledoniju 1853. godine, a Nova Kaledonija je iz statusa kolonije prešla u status prekomorske teritorije 1946. godine.

Kurir.rs/Figaro/Preneo: P. P.

Bonus video:

04:12

NOVA KALEDONIJA NIJE JEDINA, ŠVEDSKA NA KORAK OD OPŠTEG RATA? Klisarić tvrdi: Doseljenici su se infiltrirali u institucije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja