Grci demonstracijama dočekuju Merkelovu

Dobro(ne)došla

Grci demonstracijama dočekuju Merkelovu

Planeta -
Demonstranti, nisu propustili priliku da svoje nezadovoljstvo iskale na Merkelovoj, čije insistiranje na strogim merama štednje mnogi Grci vide kao razlog lošeg stanja u kojem se našla zemlja

ATINA - Oko 8.000 Grka protestovalo je zbog posete nemačke kancelarke Angele Merkel Atini, uz poruke da u njihovoj zemlji nije dobrodošla.

Protest u Atini je održan pre nego što je najavljena poseta Merkelove Atini (utorak), a organizovali su ga sindikati zamoreni zbog smanjenja zarada i ukidanja olakšica tokom poslednje tri godine.

Demonstranti, nisu propustili priliku da svoje nezadovoljstvo iskale na Merkelovoj, čije insistiranje na strogim merama štednje mnogi Grci vide kao razlog lošeg stanja u kojem se našla zemlja.

Među transparentima istaknutim ispred parlamenta, najviše je bilo sa natpisima "Angela, ti nisi dobrodošla". Demonstranti su, takođe, uzvikivali slogane protiv mera štednje.

Merkelova sutra prvi put dolazi u Grčku otkako je u toj zemlji izbila dužnička kriza 2009. godine, a tokom njene šestočasovne posete predviđene su opsežne mere bezbednosti.

Policija je za sutra zabranila okupljanja u centru Atine i angažovaće 6.000 policajaca kao i specijalne antiterorističke jedinice.

Portparol Merkelove, Štefen Zajbert, izjavio je da će ona u Grčku doneti poruku podrške za "ambiciozne" mere štednje koje su već pokrenute u Atini, uz ohrabrenje da se nastavi sa naporima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track