Novi šef hrvatskog Sabora rođen u Srbiji
Foto: Beta

Za Josipa Leka jednoglasno

Novi šef hrvatskog Sabora rođen u Srbiji

Planeta -
Na mesto predsednika došao je posle smrti Borisa Šprema koga je i menjao dok je bio na lečenju

ZAGREB - Poslanici Hrvatskog sabora jednoglasno su izabrali dosadašnjeg potpredsednika Josipa Leka za novog predsednika Sabora.Leko, poslanik Socijaldemokratske partije, na mesto predsednika dolazi nakon smrti Borisa Šprema koga je i menjao dok je bio na lečenju, izabran je jednoglasno sa 125 glasova, a glasanju su prisustvovali i premijer Zoran Milanović i pojedini ministri.U govoru nakon izbora on je naglasio da nastavlja sa vizijom svog prethodnika Šprema i da će se, pre svega, zalagati za očuvanje demokratije i demokratskih vrednosti, tolerancije i uvažavanja stavova različitih opcija.Poslanici su, takođe jednoglasno, izabrali Dragicu Zgrebec iz SDP izabrali za novu potpredsednicu Sabora umesto Leka.

Novi predsednik hrvatskog Sabora Josip Leko rođen je 1948. u Plavni nedaleko od Bača, u Srbiji.

Osnovnu školu i potom gimnaziju završio je u Lištici (danas ponovo Široki Brijeg) u Hercegovini, Federacija BiH, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Član je Socijaldemokratske partije (SDP) od osnivanja te stranke, a od 2008. i predsednik Glavnog odbora SDP. Desetak godina bio je poslovni direktor te stranke.

Bio je predsednik Nadzornog odbora Hrvatske radio televizije. Posle promena i prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, od 1989. do 1991. bio je direktor u velikom trgovačkom i ugostiteljskom preduzeću "Zagrepčanka".Bio je pravni referent preduzeća "Slavonija DI", potom je radio u opštini Novi Zagreb, da bi od 1986. do 1989. bio društveni pravobranilac samoupravljanja.

Poslanik u Saboru Hrvatske bio je u svim sazivima od 2000. godine. Od decembra 2011. bio je potpredsednik Sabora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track