Jeremić: Ključna revitalizacije Generalne skupštine

Njujork

Jeremić: Ključna revitalizacije Generalne skupštine

Planeta -
Predsednik GS rekao je da je predložio pokretanje procesa koji bi vodio uspostavljanju "efektivne savetodavne mreže između Generalne skupštine i međunarodnih finasijskih i trgovinskih institucija, kao i grupa poput G-20

NJUJORK - Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić govorio je o sprovođenju rezolucija UN i revitalizaciji rada Generalne skupštine, ocenjujući te dve teme kao izuzetno značajne za glavni reprezentativni organ UN.

"Po prvi put, dve teme na dnevnom redu o kojima se danas razgovara zakazane su da slede odmah nakon izveštaja generalnog sekretara (Ban Ki-muna) o radu (svetske) organizacije. To je učinjeno kako bi se istakao njihov značaj za Generalnu skupštinu", rekao je Jeremić sinoć na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku. Jeremić je kazao da će tokom tekuće sednice Ad hok radna grupa, kojoj je poveren mandat da prouči rezolucije Generalne skupštine o revitalizaciji, podneti svoj izveštaj i izrazio nadu da će on "nagovestiti da se krećemo u pravom smeru".

Ocenjujući da je tokom proteklih nekoliko godina ostvaren izvestan napredak na različitim poljima revitalizacije rada Generalne skupštine, Jeremić je najavio da će kao predsednik tog tela UN raditi na daljem unapređenju tog procesa. Jeremić je rekao da je predložio pokretanje procesa koji bi vodio uspostavljanju "efektivne savetodavne mreže između Generalne skupštine i međunarodnih finasijskih i trgovinskih institucija, kao i grupa poput G-20".

"Verujem da ukoliko ovo uradimo na pravi način, odluke ključnih igrača mogu zaista pomoći jačanju i daljoj revitalizaciji Generalne skupštine", kazao je Jeremić.

Jeremić je istakao da se pitanje o kome se raspravlja nalazi na dnevnom redu Generalne skupštine decenijama, da je postignut izvestan napredak, ali je izrazio uverenje da je potrebno učiniti mnogo više."Verujem da se svi mi zalažemo za revitalizaciju i stoga jačanje autoriteta Generalne skupštine...Hajde da revitalizujemo ovu instituciju kako bi ona ostala, prema rečima Povelje (UN) "centar harmonizacije delovanja država", zaključio je Jeremić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track