Jeremić: U Siriji delovati brzo i hitno zaustaviti nasilje

Intervju za Raša tudej

Jeremić: U Siriji delovati brzo i hitno zaustaviti nasilje

Planeta -
Strateški važno da o političkoj budućnosti Sirije odluči sirijski narod, ali da je od samoopredeljenja važniji prestanak nasilja, kaže predsednik Generalne skupštine UN

NJUJORK - U Siriji se mora delovati brzo kako bi se nasilje hitno zaustavilo, poručio je predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić u intervjuu za ruski televizijski kanal Raša tudej (Russia Today). Napomenuvši da je takav stav zagovarao i tokom brojnih bilateralnih razgovora koje je imao u vreme nedavnog zasedanja GS UN, Jeremić je ocenio da je strateški važno da o političkoj budućnosti Sirije odluči sirijski narod, ali da je od samoopredeljenja važniji prestanak nasilja.

On je dodao da je međunarodna retorika o Siriji "neuspeh monumentalnih razmera". Na pitanje novinara da li tokom zasedanja GS UN, kada se veliki broj najviših lidera iz čitavog sveta nađe na istom mestu, strane delegacije koriste jedinstvenu priliku da međusobno razgovaraju o važnim spornim pitanjima, Jeremić je odgovorio da to nije slučaj, u šta se nedavno i sam uverio.

"Ta jedinstvena prilika uglavnom ostaje neiskorišćena", rekao je on sa žaljenjem, dodavši da domaća politika u velikoj meri utiče na spoljnopolitičke stavove, što sprečava delegacije da iskoriste "mirotvorni" potencijal UN. Govoreći o značaju odluka Generalne skupštine UN, Jeremić je ocenio da one nose značajnu moralnu poruku, samim tim što ih donosi svetska reprezentacija, i da mogu da utiču na stabilnost širom sveta, a kao primer je naveo odluku o svetogrđu.

Što se tiče prioriteta u predsedavanju GS UN, on je naveo da želi da poboljša saradnju i razmenu ideja između G20 i ostatka sveta, kroz izgradnju "konsultativnog mehanizma", podsetivši da postoji velika sumnjičavost u vezi sa aktivnostima 20 industrijski najrazvijenijih zemalja.

"Nadamo se da će Srbija i Rusija moći da blisko sarađuju u tom cilju, pošto Srbija ove godine predsedava Generalnom skupštinom UN, a Rusija predsedava G20", istakao je on. Jeremić je ocenio da odluka o njegovim imenovanju za predsedavajućeg GS UN ukazuje na povratak Srbije u okrilje međunarodne zajednice, pošto je, kako je podsetio, njegova zemlja bila izbačena iz tog tela pre 20 godina. Posle veoma komplikovane diplomatije u poslednjih nekoliko godina, Srbija je, smatra Jeremić, obavila dobar posao i pokazala svetu da je konstruktivna članica međunarodne zajednice.

"Potrudićemo se da pokažemo da je Srbija sposobna da doprinese svetskom miru i stabilnosti, uz blisku saradnju sa ostatkom sveta u ispunjavanju prioriteta čovečanstva", poručio je on. Odgovarajući na pitanje vezano za pominjanje "teritorijalnog integriteta Kosova" u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, predsedavajući GS UN je rekao da se tim pitanjem bavi srpska vlada. Jeremić je napomenuo da ima puno poverenje da će predstavnici nove vlasti u Srbiji taj problem tretirati u skladu sa Ustavom i demokratskim načelima, na dobrobit srpskog naroda.

"Kad je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu, mi, ovde u UN, brinemo o poštovanju suvereniteta zemalja-članica. Srbija je jedna od članica UN," rekao je on, ponovivši da Kosovo nije članica UN već unutrašnja stvar Srbije. "Ne očekujem da će Kosovo ikada postati članica UN", dodao je Jeremić, u intervjuu čije je integralno izdanje ruska TV stanica objavila danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track