Džon Keri preuzima Stejt department

Ode Hilari Klinton

Džon Keri preuzima Stejt department

Planeta -
Rekavši da su mu Senat i diplomatija u krvi, naglasio da se američka spoljna politika ne definiše samo sukobima, bespilotnim letelicama i vojnicima

VAŠINGTON - Američki senator Džon Keri priprema se da preuzme vođenje Stejt departmenta, što je potvrda za ovog veterana iz Vijetnama koji se hvali da mu je "diplomatija u krvi".Američki predsednik Barak Obama izabrao je Kerija, kandidata demokrata na predsedničkim izborima 2004, za naslednika Hilari Klinton. Njegovo imenovanje treba u utorak da potvrdi Senat.

Ovaj 69-godišnjak koji je proveo 29 godina u Senatu, lako je prošao na saslušanju u četvrtak pred odborom za spoljne poslove Senata kojim je predsedavao četiri godine. Pred kolegama koje su ga obasule pohvalama, Keri je rekao da su mu "Senat i diplomatija u krvi" i govorio o svojim "mapama puta", od Irana do Kine preko izraelsko-palestinskog pitanja i klimatskih promena.

"Nećemo pogrešiti ako kažemo da malo ljudi poznaje toliko predsednika država i premijera (u svetu) i tako dobro poznaje spoljnu politiku kao Džon Keri, i to je ono što ga čini savršenim kandidatom za vođenje američke diplomatije", rekao je Obama prilikom imenovanja Kerija za državnog sekretara 21. decembra 2012.

U stvari, Džon Keri je "lik sa portreta (državnih sekretara) koji krase sedmi sprat Ministarstva spoljnih poslova u Vašingtonu. On je stvoren za taj posao", kaže bivši američki ambasador u Izraelu Martin Indik (Indyk).

Međutim, on predviđa promene stila rada Stejt departmenta nakon Hilari Klinton, "državne sekretarke rok zvezde" kako ju je nazvao Njujork tajms, ponekad obožavane poput slavnih ličnosti i koju ceo Vašington vidi kao kandidata na predsedničkim izborima 2016. godine. Indik smatra da će Keri "želeti da bude mnogo više uključen u važne diplomatske pregovore".

Prema oceni više stručnjaka, odlazeća državna sekretarka promovisala je stranu politiku orkestriranu iz Bele kuće, pa je ona lično imala malo prostora za manevrisanje. Keri je pred Senatom rekao da se "američka spoljna politika ne definiše samo sukobima, bespilotnim letelicama i vojnicima".

Kao i njegov kolega Čak Hejgel koji je imenovan na čelo Pentagona, Keri nije za američke vojne intervencije po svaku cenu kao što je bio slučaj za vreme Džordža Buša. Oni slede Obaminu liniju povlačenja. SAD su se povukle iz Iraka, spremaju se na povlačenje iz Avganistana i odbijaju da intervenišu u Siriji i Iranu.

Nakon što je ranjen i odlikovan za zasluge u ratu u Vijetnamu, Keri je postao mirovni aktivista, a poznat je po svom svedočenju iz 1971. protiv rata u Vijetnamu.

Hilari za predsednika 2016? Američka državna sekretarka Hilari Klinton ostavila je otvorenom mogućnost da se kandiduje na narednim predsedničkim izborima u SAD 2016. godine.U zajedničkom intervjuu za televiziju Si-Bi-Es (CBS) sa predsednikom SAD Barakom Obamom, emitovanom prošle noći, Klinton je rekla da je još na funkciji državne sekretarke, da je van politike i da joj je zabranjeno i da sluša pitanja o eventualnoj kandidaturi.

"Ni predsednik (Obama), ni ja ne možemo da predvidimo šta šta će biti sutra ili iduće godine", rekla je Klinton.U intervjuu koji su predsednik i državna sekretarka dali u Beloj kući, Obama je zahvalio Hilari Klinton, uz ocenu da je bila jedan od najboljih državnih sekretara koji su SAD imale. "Imali smo lepu saradnju poslednje četiri godine i nedostajaće mi", rekao je Obama.Agencija Frans pres navodi da Hilari Klinton (65) nije jasno govorila o svojim namerama u vezi sa kandidaturom, ali da je javnost u Vašingtonu uverena da će odlučiti da učestvuje u trci za narednog predsednika SAD.

Hilari Klinton će na mestu državnog sekretara zameniti senator iz Masačusetsa Džon Keri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track