Komšić: Želeo bih da dođem i prošetam Beogradom

Promenio stav

Komšić: Želeo bih da dođem i prošetam Beogradom

Planeta -
Komšić koji ranije nije želeo da dodje u zvaničnu posetu Beogradu, sada je spreman da doputuje u srpsku prestonicu

SARAJEVO - Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je da BiH i on lično žele Srbiji da uspe u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji. Komšić je istakao da sve što je dobro za Srbiju imaće, direktno ili indirektno, pozitivne efekte na Bosnu i Hercegovinu.

"Komšije ste nam i neka vam bude dobro. Ako je vama dobro, biće dobro i nama. Ako vi idete brzo ka EU, što vam nosi korist, sigurno će to imati pozitivne efekte na BiH... Živi bili pa videli, sigurno će tako biti", rekao je Komšić za i najavljuje da je spreman za posetu Beogradu.

Komšić, inače predstavnik hrvatskog naroda u Predsedništvu BiH, kaže da zna da su tokom briselskih pregovora pokrenuta teška i bolna pitanja, ne samo za srpske političare, već za čitav narod u Srbiji i na Kosovu "Zato vam", kaže, "ja zaista želim puno uspeha na tom putu".

Komšić je ocenio da je i napredak svih zemalja regiona ka EU dobar za BiH i zato, kako kaže, ne treba biti zavidan ili žalostan.

"Bez obzira što BiH u ovom trenutku stoji, za pozdraviti je i punopravno članstvo Hrvatske u EU, briselski dogovor Beograda i Prištine i evropski put Srbije, kao, naravno, i napredak u pregovorima Crne Gore", kaže Komšić, istakavši da je za BiH važno da su susedi okrenutim nekim drugim pričama, a ne prošlosti.

Komšić je kazao da očekuje skori regionalni samit na Brdu kod Kranja, dogovoren u Zagrebu, kada će se, kako je rekao, zajedno naći "osam šefova država" i neko iz EU, jer će to doprineti većem razumevanju medju zemaljama regiona. To se, prema njegovim rečima, već videlo na neformalnom doručku kod hrvatskog predsednika Ive Josipovića, prilikom nedavne proslave priključivanja Hrvatske EU.

Inače, Komšić koji ranije nije želeo da dodje u zvaničnu posetu Beogradu, sada je spreman da doputuje u srpsku prestonicu.

"Da, došao bih u Beograd, sigurno. Želeo bih da dođem, da prošetam gradom. Meni se Beograd sviđa, Srbija mi se svidja kao zemlja - interesantna je i zanimljiva... Sviđa mi se i uvek mi je u njemu bilo ugodno... radovao sam se tim odlascima za Beograd", kazao je Komšić koji je 2001. godne bio prvi ambasador BiH u nekadasnjoj SRJ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track