PANIKA U INDIJI: U strahu od trovanja obroke odbija na hiljade dece
Foto: Beta Ap

Tragedija

PANIKA U INDIJI: U strahu od trovanja obroke odbija na hiljade dece

Planeta -
Otrovni insekticid bio je u hrani ili u ulju za kuvanje

NJU DELHI - Izveštaji sa obdukcije pokazali su da su 22 mališana, koja su umrla pošto su pojela školski ručak, bilo otrovano insekticidima koji su bili ili u hrani ili u ulju za kuvanje, saopštile su bolničke vlasti.

Predstavnik bolnice koledža u Patni Amarkant Jha Amar rekao je da, iako je jasno da su deca otrovana insekticidima, tek treba da se utvrdi o kojim hemikalijama se radi.

Indijska vlada je danas saopštila da će preduzeti istragu kvaliteta hrane koja se daje deci širom zemlje u okviru programa besplatnog obroka za decu. Zvaničnici su rekli da su hiljade školske dece odbile besplatnu hranu u školama u istočnoj Indiji, nakon slučaja trovanja.

Deca uzrasta od četiri do 12 godina umrla su u utorak nakon što su pojela sočivo, povrće i kuvani pirinač u seoskoj školi u državi Bihar, što je dovelo do velikih protesta i istrage.Oko 30 dece smešteno je u bolnicama u glavnom gradu države Patni i mestu Čapra, nakon što su pojeli hranu u kojoj su u prvim nalazima nađeni tragovi insekticida.

Deca u toj državi danas bacaju podeljenu hranu u kante za otpatke ili odbijaju da je čak i dotaknu i pored molbi i garancija školskih zvaničnika da se tragedija neće ponoviti, rekao je jedan lokalni funkcioner.

"Roditelji su upozorili decu da ne diraju jela koja im daju u školama", rekao je zvaničnik agenciji AFP.Indijska vlada je organizovala najveći školski program ishrane u svetu kojim je obuhvaćeno 120 miliona dece. Obrazovna tela na taj način nastoje da povećaju prisutnost dece u školama u zemlji u kojoj je skoro polovina mališana neuhranjena.Bihar je jedna od najnaseljenijih i najsiromašnijih država Indije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track