Vladimir Putin: Obama, ne izazivaj svetski sukob
Foto: Reuter

Ruski predsednik otvoreno isprozivao SAD

Vladimir Putin: Obama, ne izazivaj svetski sukob

Planeta -
Lider Rusije u pismu Americi upozorio je vlasti te zemlje da bi napad na Siriju mogao da izazove dramatične scenarije i van njenih granica

MOSKVA - Bez dlake na jeziku.Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je otvoreno pismo Americi s naslovom „Ruska molba za oprez“, koje je objavljeno u Njujork tajmsu, a u kojem je upozorio SAD da ne provociraju sukobe većih razmera svojom idejom da sprovedu vojnu intervenciju u Siriji. On je naglasio da ta država više nije demokratija na koju se ugleda ceo svet, već zemlja koja se oslanja isključivo na upotrebu sirove sile dok sastavlja koalicije pod sloganom „ili ste s nama, ili protiv nas“.- Alarmantno je što je vojno mešanje u unutrašnje sukobe stranih zemalja postalo američka svakodnevica. Napad SAD na Siriju, uprkos snažnom protivljenju mnogih zemalja i važnih političkih i verskih lidera, poput pape, doneće nove nevine žrtve i eskalaciju sukoba, koji bi mogao da se proširi daleko izvan granica Sirije. Napad bi povećao nasilje i izazvao novi talas terorizma. Ta akcija bi mogla da potkopa višestruke pokušaje da se reši iranski nuklearni problem i izraelsko-palestinski sukob i dodatno destabilizuju Bliski istok i severna Afrika. Ceo sistem međunarodnog prava i reda mogao bi da bude izbačen iz ravnoteže - rekao je Putin.Bez demokratijePrema njegovim rečima, Amerika uzaludno nudi demokratiju kao rešenje jer se u Siriji ne dešava borba za demokratiju, već oružani sukob.- Malo je tamo demokrata, dok s druge strane pripadnika Al Kaide i ekstremista svih boja ima više nego dovoljno. Ovo je unutrašnji sukob koji potiče od dostave stranog oružja opoziciji - istakao je ruski lider i dodao da je i dalje siguran da su u Siriji isključivo pobunjenici upotrebili hemijsko oružje, a ne sirijske vlasti.Gomilaju se brodoviU isto vreme, američki vojni brodovi razarači u Sredozemnom moru uveliko su spremni za snažan napad na sirijski režim ukoliko od američkog predsednika dobiju takvu naredbu. S druge strane, Rusija je u to područje takođe poslala još jedan brod, raketni nosač Smetlivi. Uz druga plovila koja su krenula prema istočnom Sredozemlju ili su već tamo, to je najveće pomorsko premeštanje ruskih brodova još od vremena SSSR.

Napeto... Američki brodovi u Sredozemnom moru čekaju Obaminu naredbu
Napeto... Američki brodovi u Sredozemnom moru čekaju Obaminu naredbu

Asad: Predaću oružje samo zbog RusijeSirijski predsednik Bašar el Asad rekao je u intervjuu za rusku televiziju Rosija 24 da je spreman da preda hemijsko oružje koje imaju sirijske vlasti pod međunarodnu kontrolu, i to samo zbog Rusije, a ne pretnji SAD. Prema njegovim rečima, Damask se sprema da Ujedinjenim nacijama pošalje potrebna dokumenta za pripremu odgovarajućeg sporazuma.

UN: Za hemijski napad odgovoran je AsadInspektori Ujedinjenih nacija završili su istragu u Siriji i prikupili veliku količinu dokaza koji pokazuju da je za hemijski napad u okolini Damaska 21. avgusta najverovatnije odgovoran režim predsednika Bašara el Asada. Oni će u ponedeljak glavnom sekretaru UN Ban Ki Munu predati izveštaj o svojim nalazima iz Sirije, ali u njemu neće izričito optužiti Asadov režim za napad, tvrde trojica diplomata koji rade pri UN, a koji su upoznati s istragom.Ipak, izveštaj će da obuhvati snažne indicije koje se temelje na pregledanim čaurama raketa, municije, kao i laboratorijskim testovima tla, krvi i urina, koji snažno ukazuju na odgovornost sirijske vlade za smrt 1.500 civila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track