AMERIKA I RUSIJA UJEDINJUJU SNAGE: Barak Obama i Vladimir Putin udružuju se protiv IS!
Foto: Reuters

Nema čekanja

AMERIKA I RUSIJA UJEDINJUJU SNAGE: Barak Obama i Vladimir Putin udružuju se protiv IS!

Planeta -
BEOGRAD - Lideri vodećih svetskih sila Amerike i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin, pred početak susreta G20 u Turskoj osudili su terorističke napade u Parizu i poručili da je potrebno da ceo svet krene u borbu protiv terorizma jer IS ima izopačenu ideologiju.

Oni su održali i izdvojen sastanak, gde nije bilo moguće čuti njihov razgovor dok su se naginjali jedan prema drugom.- Svi savršeno razumemo da su odgovor na terorističke pretnje i pomaganje milionima koji su izgubili domove mogući samo uz napore cele svetske zajednice. Svi smo videli strahotu koja se dogodila u Parizu - rekao je Putin tokom neformalnog sastanka lidera zemalja BRICS na marginama susreta G20 u Turskoj, dodajući da se zalaže za zajedničku borbu protiv terorista.- Amerika će udvostručiti napore da porazi Islamsku državu i Siriji donese mir - rekao je Obama, koji je ponovio da je napad u Parizu bio udar na ceo civilizovani svet i dodao:- Nebo je zacrnjeno u Parizu. Udvostručićemo napore da zajedno s ostalim članovima koalicije eliminišemo ekstremiste kao snagu koja uzrokuje toliko boli i patnje ljudima u Ankari, Parizu i drugde na svetu.Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk naglasio je da je preko potrebno preseći tokove finansiranja IS i predočio da je za nanošenje poraza toj ekstremističkoj formaciji nužno angažovati kopnene vojne snage u Siriji.- IS je istinski neprijatelj slobodnog sveta, a ne umerena sirijska opozicija - rekao je.Analitičar Dragomir Anđelković rekao je da postoje šanse da se Zapad i Rusija udruže.- Rusija je svojim korakom da se pozicionira u Siriji dovela i Ameriku pred svršen čin. Drugo, Amerika možda još ne bi želela da pravi dogovor s Rusijom, ali pod pritiskom evropskog javnog mnjenja verovatno će morati - rekao je Anđelković. On je napomenuo da se tek sada povećavaju šanse da dođe do održivog sporazuma.

Napadnuti položaji islamista u SirijiFRANCUSKA VOJSKA UDARILA PO ISFrancuska vojska sinoć je napala uporište džihadista u Siriji, u gradu Raki. Angažovano je 12 aviona, koji su poleteli iz baza u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jordanu, a sa najmanje 20 bombi pogođeni su komandni i regrutni centar džihadista, kao i skladište oružja i kamp za obuku boraca. Ovo je do sada najveća operacija francuske vojske u Siriji, a izvedena je u saradnji sa američkim snagama, koje su francuskim kolegama prethodno dale važne informacije o metama.

Knjiga žalosti, ovo su srpski političari upisaliTomislav NikolićRAČUNAJTE NA NASFrancuski narod nije usamljen u svom bolu zbog žrtava. Uvek možete računati na svaku vrstu naše pomoći da ovo zlo nestaneGoran VesićBORBA SVIH NASNapad na Francusku je napad na ujedinjenu Evropu i civilizacijske vrednosti na kojima počivaju demokratska društvaJadranka JoksimovićODLUČNO UZ FRANCUSKUSrbija je odlučno uz Francusku u nastojanju da se sačuvaju vrednosti kojima teži savremena Evropa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track