AMERIKA POZDRAVILA SPORAZUM RUSIJE, TURSKE I IRANA O SIRIJI: Izvršite pritisak da mir potraje!
Foto: AP

Podrška

AMERIKA POZDRAVILA SPORAZUM RUSIJE, TURSKE I IRANA O SIRIJI: Izvršite pritisak da mir potraje!

Planeta -

SAD su danas pozdravile dogovor Rusije, Turske i Irana o uspostavljanju trostranog mehanizma za očuvanje primirja u Siriji, postignut tokom mirovnih pregovora predstavnika sirijskih vlasti i opzicije u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Portparol Stejt departmenta Mark Taner rekao je da SAD "pozdravljaju svaku aktivnost usmerenu ka sprečavanju eskalacije sukoba u Siriji" i pozvao Moskvu, Ankaru i Teheran da "izvrše pritisak" na sirijsku vladu i opoziciju da istraju u očuvanju primirja i stvore uslove za nastavak političkih pregovora.

Pregovori u Astani vodjeni su pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana, a SAD u njima nisu imale značajniju ulogu.

Rusija, Turska i Iran postigli su dogovor o uspostavljanju trostranog mehanizma za konsolidovanje primirja koje će, kako je ranije danas navedeno, trajati skoro mesec dana.

U zaključcima sa dvodnevne konferencije u Astani o ratu u Siriji, te tri zemlje saopštile su da će iskoristiti svoj "uticaj" da ojačaju primirje, ne navodeći na koji način će to učiniti.

U zajedničkom saopštenju Moskve, Ankare i Teherana ocenjeno je da dogovor iz Astane otvara put političkim pregovorima u Ženevi pod pokroviteljstvom UN, zakazanim za 8. februar.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je ranije danas ;da će se zvaničnici tih zemalja uskoro ponovo sastati u Astani kako bi utvrdili parametre mehanizma za očuvanje primirja koje je na snazi od 30. decembra.

Pogledajte bonus video: 10 RAZLOGA ZA SUSRET PUTINA I TRAMPA U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track