ŠTRAHE POJASNIO: Stranci ne treba da me se plaše!

Lider FPÖ o imigraciji

ŠTRAHE POJASNIO: Stranci ne treba da me se plaše!

Austrija -
Pristojan karakter nije uslovljen poreklom ili kulturom, kaže šef plavih, dodajući da je njegova politika usmerena protiv radikalnih islamista

BEČ - "Niko ne treba da me se boji, moja politika nije protiv stranaca", poručio je lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc­ Kristijan Štrahe (Heinz ­Christian Strache).

On je u "Letnjim razgovorima“ na austrijskoj televiziji ORF rekao da mora da se napravi razlika između onih koji su se u Austriji pozitivno integrisali i onih koji nisu spremni da se integrišu.

"Pristojan karakter nije uslovljen poreklom ili kulturom“, kaže šef plavih, dodajući da je njegova politika usmerena protiv radikalnih islamista. Na ovaj problem FPÖ odavno ukazuje, ali je partija stalno bila meta kritika da je histerična, da preteruje i da mrzi strance.

Štrahe kaže da je glavni problem "neselektivno masovno useljavanje“, pri čemu jedan deo imigranata ne želi da se integriše u austrijsko društvo.

Kada je reč o evropskoj politici, austrijski slobodarci ne sprovode politiku neprijateljstva prema EU, tvrdi Štrahe. FPÖ je potpuno za EU, ali "federalnu, ne centralističku“. Slobodarci ne traže izlazak Austrije iz EU, nego samo dodatni ugovor, da Austrija ne bude "permanentni neto platiša“, država koja svake godine uplaćuje u budžet EU znatno više novca nego što dobija nazad.

Lider slobodaraca napao je austrijsku vladu i tražio prevremene savezne izbore. Pritom je izrazio očekivanje da će se i lično naći u sledećoj saveznoj vladi. Štrahe kaže da je sposoban i za mesto kancelara.

"Kao sin samohrane majke poznajem sve tamne strane života“, naglasio je Štrahe, podsećajući da je završio stručno obrazovanje, postao zubni tehničar, osnovao uspešno malo preduzeće. za uspeh je, po njemu, neophodno imati i "ljudsku“ komponentu, odnosno razumeti brige ljudi.

Štrahe je svestan da nijedna stranka ne želi sa slobodarcima u vladu i zahteva da se parlamentarne partije odmaknu od ove pozicije. Pritom, nije zaboravio da podseti da socijaldemokrate i narodnjaci već godinama gube glasače, ali se i dalje čvrsto drže u koaliciji na vlasti.

Tesna trka za Beč i Štajersku!

Prvi sledeći politički cilj Štrahea i FPÖ su izbori u Forarlbergu 21. septembra, za parlament najzapadnije austrijske pokrajine. Na prethodnim izborima u Forarlbergu, 2009. godine FPÖ je duplirala broj glasova, osvojila 25,1 odsto. Štrahe to smatra istorijskim rezultatom, a 21. septembra očekuje još više glasova, kao i da ÖVP izgubi apsolutnu većinu (ÖVP je na izborima u Forarlbergu 2009. osvojila 50,8 odsto glasova).

Na izborima 2015. u Štajerskoj i Beču, Štrahe prognozira tesnu trku i nada se da će, kako je naglasio, i nemoguće postati moguće, da će FPÖ možda biti i najjača partija u glavnom gradu Austrije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track