SKANDAL: Istraga protiv američkog diplomate završila u bečkom kontejneru!

BLOGER PRONAŠAO DOKUMENTACIJU

SKANDAL: Istraga protiv američkog diplomate završila u bečkom kontejneru!

Austrija -
Austrijsko državno tužilaštvo istražuje kako je moglo da se dogodi da se istražno-sudski dokumenti bace u kontejner, a da prethodno nisu uništeni

BEČ - Austrijsko sudstvo nalazi se u središtu skandala koji je izbio kada je jedan austrijski bloger u na ulici, u kontejneru, našao poverljive istražne dokumente o više austrijskih afera korupcije i privrednog kriminala.

Sada je na videlo izbilo da su među neuništenim papirima koje je bloger izvukao iz kontejnera i dokumenta koja pokazuju da pravosuđe SAD vodi istražni postupak protiv svog dugogodišnjeg visokog diplomate Zalmaja Halilzada, koji je bio ambasador u Avganistanu, Iraku i u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku. Halilzada, koji se u vreme Džordža Buša Mlađeg kotirao visoko u vladi SAD, Sumnjiče za pranje novca.

Prema bečkom nedeljniku Profil, istražuju se sumnjivi poslovi ovog diplomate dok je službovao u Iraku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Američki organi zatražili su i pravnu pomoć Austrije, a dokumenti o tome završili su u kontejneru za stari papir! Tako je na videlo izašlo da se Halilzad sumnjiči za pranje 1,15 miliona evra, koje je, navodno, prebacio na račun svoje supruge Šeril Benar.

Austrija je zato u februaru ove godine zamrzla sredstva na više bečkih računa Benarove. Njen advokat izjavio je Profilu da se "do danas nisu konkretizovane nikakve sumnje", a Apelacioni sud u Beču mora da odluči o deblokadi računa pošto je Benarova to zatražila sudskim putem.

Austrijsko državno tužilaštvo istražuje kako je moglo da se dogodi da se istražno­-sudski dokumenti bace u kontejner, a da prethodno nisu uništeni (iseckani u specijalnoj mašini). Istovremeno, traži i način da blogera koji ih je pronašao pozovu na odgovornost!

Rukovodilac austrijskog državnog tužilaštva kaže da se ubuduće mora osigurati da podaci i sudska dokumentacija ne procure u javnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track