ČUDO NA MOSTU: Sveti Jovan spasio vozača sigurne smrti!

Sreća u nesreći

ČUDO NA MOSTU: Sveti Jovan spasio vozača sigurne smrti!

Austrija -
Da nije bilo sveca, ovaj komad ograde bi kao koplje prošao kroz unesrećenog, potvrdio je Valter Gugenberger, šef vatrogasaca koji su izvukli vozača iz automobila

BEČ - Za predbožićnu sreću u nesreći preksinoć u Gornjoj Austriji pobrinuo se Sveti Jovan Nepomuk, rimokatolički mučenik i svetac iz 14. veka, čiji je granitni kip spasio život jednog vozača u automobilskoj nesreći u Gornjoj Austriji.

Dramatični događaj, kako je objavio Kronen cajtung, dogodio se u subotu uveče oko 21 sat kada je pred mostom kod mesta Buhkirhen jedan 18-godišnji šofer iz Linca izgubio kontrolu nad automobilom. Udario je u metalnu ogradu mosta, čija j šipka probila vetrobransko staklo. Zarila bi se direktno u vozačevo grlo i preklala ga da na nju nije pao četiri tone težak kip Sv. Jovana Nepomuka. Ovako se šipka zaustavila na samo nekoliko cetimetara ispred mladićevog vrata i u deliću sekunde mu spasila život!

"Da nije bilo sveca, ovaj komad ograde bi kao koplje prošao kroz unesrećenog", potvrdio je Valter Gugenberger (Walter Guggenberger), šef vatrogasaca koji su izvukli vozača iz automobila.

Udarac vozila je kip izbacio iz betonskog ležišta i on se iskosio i naslonio na deformisanu metalnu ogradu i tako sprečio tragediju. Kameni čuvar mosta i spasitelj života u Buhkirhenu moraće, uz pomoć dizalice, da bude vraćen na svoje mesto.

Sveti Jovan Nepomuk se rodio pod imenom Jan Wolfin. Kao dete bio je smrtno bolestan, a ozdravio je nakon molitvi svojih roditelja, koji su ga posvetili Bogu posle njegovog ozdravljenja. Bio je sveštenik, čije propovijedi su obratile mnoge ljude. Sahranjen u Pragu, ali ima svoja obeležja i širom Austrije, Hrvatske i drugih zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track