PROGNOZE ZA 2015: Austrija će imati koristi od privrednog rasta u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi
Foto: Thinkstock

Ekonomija

PROGNOZE ZA 2015: Austrija će imati koristi od privrednog rasta u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi

Austrija -
Iako trenutno austrijska privreda oseća problem krize u Ukrajini i smanjenu robnu razmenu sa Rusijom, Mostbek podseća da se u 2015. očekuje nastavak privrednog rasta zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope, na kojima je Austrija uveliko poslovno prisutna

BEČ - Ako je suditi po stavovima austrijskih ekonomskih analitičara i bankara o 2015, onda će godina na čijem smo početku ekonomski biti relativno dobra.

Iako trenutno austrijska privreda oseća problem krize u Ukrajini i smanjenu robnu razmenu sa Rusijom, Fric Mostbek (Fritz Mostböck), šef tržišnih istraživanja u bankarskoj grupaciji Erste, podseća da se u 2015. očekuje nastavak privrednog rasta zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope, na kojima je Austrija uveliko poslovno prisutna.

Analitičari Erste prognoziraju da će u Turskoj ukupan privredni rast u 2015. biti 3,8 odsto, u Poljskoj 3,0 odsto, u Slovačkoj 2,5 odsto, Češkoj i Mađarskoj po 2,3 odsto, u Rumuniji 2,2 odsto, u Sloveniji 1,5 odsto. Pad ukupnog privrednog outputa u ovom delu Evrope se očekuje jedino u Hrvatskoj i Srbiji. Za obe države Erste prognozira minus od po 0,5 odsto u 2015.

"U Austriji, su preduzeća koja se bave nekretninama nesumnjivi profiteri sadašnje faze izuzetno niskih kamata. Očekujemo da se nastavi rast vrednosti deonica u ovoj privrednoj grani", kaže Fric Mostbek.

Snažniji rast privrede će se nastaviti u SAD. U Evropi se, ukupno, očekuje manji rast, ali ipak oko jedan procenat veća novostvorena vrednost nego u 2014. godini.

"Nizak kurs evra u odnosu na američki dolar, ekspanzivna novčana politika i daleko manja cena nafte nego lani su, globalno, odličan scenario za skok rasta i napuštanje privredne stagnacije", kaže Alfred Rajzenberger (Alfred Reisenberger), specijalista za investicije bečke banke Valartis.

Od početka prošlog leta prepolovila se cena sirove nafte, podseća Rajzenberger. Krajem juna 2014. berzanska cena jednog barela nafte tipa brent bila je oko 115 US dolara, a juče, 31. decembra, samo 57,56 USD.

Niska cena najvažnijeg svetskog energenta smanjuje troškove proizvodnje i transporta, a to svakako povoljno deluje na ukupno ekonomsku aktivnost. Unutar Evrope, relativno slabljenje evra u odnosu na američki dolar će takođe ići na ruku izvozno orijentisanim preduzećima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja