SVI TANCUJU: U Beču počinje najveći festival plesa u Evropi!
Foto: Padmini Chettur © Sara

Impuls tanz

SVI TANCUJU: U Beču počinje najveći festival plesa u Evropi!

Austrija -
Festival se održava od 16. jula do 16. avgusta, a ove godine je po prvi put uspostavio saradnju sa tri muzeja u Beču

BEČ - Međunarodni festival plesa "ImPulsTanz”, najveći ove vrste u Evropi, održava se od 16. jula do 16. avgusta u Beču. Organizatori su pripremili raznovrstan program, a karte za više od 50 produkcija se već nalaze u pretprodaji.

Otvaranje je počelo sinoć nastupom umetnice Doris Ulih sa grupom plesača u Glavnom atrijumu Muzejske četvrti. Nakon toga se program nastavlja u poznatoj gradskoj oazi za žurke u Burgteatru Vestibilu. Svako veče od 22 sata će se održavati nastupi DJ-eva uz koktele i ležaljke, a ulaz je slobodan. Geslo ovogodišnjeg festivala je "Pod pritiskom”.

"ImPulsTanz” ove godine posebnu pažnju posvećuje sjajnoj koreografiji Austrije. Održaće se brojne premijere kao i nastupi već priznatih, ali i novih umetnika sa privatnog Konzervatorijuma u Beču.

Ovaj festival je po prvi put uspostavio saradnju sa tri muzeja u Beču. U Muzeju moderne umetnosti od 17. jula održavaju se performansi pod nazivom "Redefinisanje akcionizma”. Međunarodni i bečki umetnici reflektuju pojam akcionizma na intervencijama i događajima - delom u toku izložbe "Moje telo je događaj”, ali i izvan njega.

Svetski muzej u Beču važi za jedan od najznačajnijih etnoloških muzeja Evrope, a u naredne tri nedelje biće jedno od glavnih mesta održavanja festivala.

Prva saradnja festivala "ImPulsTanz” i Muzeja za savremenu umetnost "21er Haus” u Beču biće u jednoprostornoj arhitekturi paviljona kod nove Železničke stanice u Beču. Izložba argentinskog umetnika Tomasa Saracena "Vizije sa vazduhom i svetlom” nude dijalog između instalacije i akcije, lebdećih skulptura i pokretnih tela, između jezika i savremene muzike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track